Tuinhuizen

Tuinhuizen

Tuininrichting

Creëer de perfecte tuininrichting dat past bij je huis en behoeftes!

Bij Tuinexpress helpen we je graag verder met je tuininrichting, want bij het inrichten van je tuin hoef je natuurlijk niet alleen aan bloemen, planten, struiken of bomen te denken. Er zijn nog heel veel meer factoren die je in je tuin kunt plaatsen en een bijdrage leveren aan een gezellige tuin waarin je lekker kunt genieten. Wij brengen je graag op de hoogte van alle mogelijkheden met betrekking tot jouw tuininrichting tuin. Samen met jou doorlopen we verschillende soorten tips en producten die je kunnen helpen bij het creëren van jouw droomtuin.

Het doel van je tuininrichting

Belangrijk is om te beginnen bij het begin, iedere tuininrichting heeft namelijk zo zijn eigen doel. Het is daarom belangrijk om te bepalen wat het doel van jouw tuin is, voordat je ermee aan de slag gaat. Kijk niet alleen naar je eigen behoeftes, maar ook naar die van de mensen om je heen en vorm samen de perfecte tuininrichting. Misschien zit je zelf graag lekker te genieten van de zon, maar willen je kinderen graag lekker kunnen spelen in de tuin. Dit zijn allerlei factoren die kunnen bepalen hoe een optimale tuin er voor jou uit moet komen te zien. Je spendeert namelijk een erg groot deel van je vrije tijd in de tuin, een tuininrichting is daarom erg belangrijk.

Voor- of achtertuin inrichten

Daarnaast kun je ook nog een verschil maken in de tuininrichting van de voortuin en achtertuin. Voor veel mensen geld dat de voortuin er vooral netjes en verzorgd uit moet zien om een mooi contrast te leveren aan het huis. Voor de achtertuin geld vaak dat er vooral gebruik van moet kunnen worden gemaakt om lekker te kunnen ontspannen of om er een langere tijd in door te kunnen brengen. Nog een belangrijk aspect binnen je tuininrichting is natuurlijk de bescherming van je tuinmeubelen. Je zit natuurlijk niet het gehele jaar door in je tuin. Daarom wil je je tuin in de regenachtige of koudere maanden.

Match een tuininrichting met het contrast van je huis

Zo zal je dus bij de tuininrichting van je voortuin goed rekening moeten houden met bloemen, planten, bomen, etc., maar ook met tegels en eventueel bloempotten of beelden die worden geplaatst. Ga dus goed na of deze goed passen bij het contrast van het huis. Ook moet de voortuin in alle gevallen vaak functioneel zijn. Je wilt natuurlijk dat de voortuin toegankelijk is, niet alleen voor voetgangers, maar ook voor het plaatsen van fietsen of soms zelfs brommers. Let hier dus op bij je tuininrichting.

Meerdere plekken om van de zon te genieten

In de achtertuin is het vooral belangrijk dat je lekker kunt genieten. Het is dan ook belangrijk dat je genoeg privacy hebt, dit kun je doen door eens goed te kijken naar je huidige tuininrichting en het publiek en huizen om je heen. Om langdurig te kunnen genieten van je tuin, moet je ervoor zorgen dat je genoeg zitgelegenheid hebt. Door de dag heen zijn er namelijk verschillende plekken waarop de zon schijnt en hier wil je natuurlijk optimaal gebruik van kunnen maken. Een tuin kan in de meeste gevallen dan ook zo worden ingericht, dat je door de dag heen genoeg plekjes hebt om zon op te kunnen vangen. Zorg dus voor een tuininrichting die is voorzien van voldoende verschillende zitgelegenheden. Heb je juist heel veel zon in de tuin en wil je wat schaduw opzoeken? Dan kun je ook kiezen uit een uitgebreid assortiment met zonwering!

Beschutting tegen de zon en de buren

Om je privacy te kunnen waarborgen, kun je gebruik maken van verschillende soorten afscheidingen je tuininrichting. Je kunt kiezen uit schuttingen of bamboe/rietmatten die je kunnen helpen bij het creëren van een goede afscheiding en ook nog eens kunnen dienen als mooie tuindecoratie. Schuttingen en afscheidingen kunnen dus een multifunctioneel zijn binnen je tuininrichting. Daarnaast hoeft privacy niet alleen vanaf de tuinen van buren te komen. Soms is het nodig om je van bovenaf af te schermen. Dit kun je gemakkelijk doen met een parasol of zonnedoek. Mensen die boven je wonen kunnen zo niet gelijk alles zien wat er zich bij jou in de tuin afspeelt. Zo kun jij gemakkelijk je eigen gang gaan in de tuin en heb je door de ultieme tuininrichting geen last van pottenkijkers. Wil jij daarnaast nog een speels element in de tuin creëren? Bekijk dan eens ons assortiment met waterornamenten!

Geniet langer van je tuin met een heerlijk warm terras

Heb je geen tijd gehad om overdag lekker in de tuin van de zon te genieten. Dat is natuurlijk erg jammer, maar je kunt ook s ‘avonds lekker met je gezin, vrienden of familie lekker van je tuin genieten zonder dat je het koud krijgt. Binnen je tuininrichting kun je namelijk gemakkelijk een plekje creëren waar je s ‘avonds lekker warm kunt zitten, door middel van een terrasverwarmer. Terrasverwarming is er in verschillende soorten en maten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit elektrische of gas heaters. Daarnaast kun je ook nog kiezen of je deze liever aan een muur bevestigd hebt of dat ze gewoon op je terras staan. Kies een heater voor je tuininrichting op basis van plekken waar je vaak zit.

Verschil tussen elektrische of gas heaters

Ondanks elektrische heaters over het algemeen goedkoper zijn in gebruik en onderhoud, zorgen gas heaters vaak toch net iets sneller voor wat meer warmte en sfeer binnen je tuininrichting. Daarnaast zijn er ook nog een hoop verschillende elektrische kachels die elk een andere manier van werken dan de ander. Zo verwarmd een infrarood verwarming alleen vlees en bloed en kan een keramische verwarming zowel mensen, dieren of dingen verwarmen. Kijk dus goed naar de voor of nadelen van een bepaalde verwarming en waar in eerste instantie jouw voorkeur naar uit gaat en wat het best past in bij je tuininrichting of omgeving waarin hij wordt geplaatst.

Zowel een warm als een gezellig terras maak je met een buitenhaard

Buiten elektrische- of gaskachels, kun je ook kiezen voor een buitenhaard. Een buitenhaard is en blijft door het knisperende hout en de geur van rook natuurlijk een van de meest sfeervolle warmtebronnen voor op je tuininrichting en terras. Dit zorgt er dus niet alleen voor dat je het lekker warm hebt, maar geeft dus extra sfeer binnen je tuininrichting. Het is ook van belang dat je ook over het nodige openhaardhout gereedschap zal moeten beschikken om as op te vangen, stukken hout op het vuur te (ver)plaatsen of om de haard na gebruik schoon te kunnen maken.

Verschillende buitenhaarden ieder zitplekje binnen je tuininrichting

Wil jij vuur in de tuin? Een buitenhaard is er in verschillende soorten en maten maar de drie bekendste soorten zijn een terrashaard, een vuurschaal en een vuurkorf. Elke soort biedt zo zijn voor en nadelen bij gebruik en geeft weer zijn eigen vorm van sfeer aan je tuininrichting. Zo kan je een vuurschaal gemakkelijk op tafel plaatsen, maar het nadeel is weer de deze makkelijk vatbaar is voor regen, bij een vuurkorf is dit andersom. Daarnaast is het nadeel dat je voldoende hout op moet slaan om een langere tijd te kunnen branden. Een tuinhaard op gas is voor veel mensen daarom een geschiktere oplossing binnen de tuininrichting.

Brandhout opslaan in de tuin

Gelukkig zijn er voor iedere tuininrichting genoeg mogelijkheden voor haardhoutopslag. Zo heb je bij sommige haarden de mogelijkheid om al hout onder of naast de haard op te slaan. Daarnaast kun je ook kiezen voor een aparte haardhoutopslag. Dit kan gemakkelijk door middel van een zinken teil, draadmand, rieten mand of bij grotere getallen hout een houthok. Bij een houthok ligt al het hout veilig en droog onder een afdak. Het nadeel is echter wel dat een houthok om veel plaats vraagt binnen je tuininrichting. Gelukkig hoeft een houthok niet heel erg saai te ogen. Wanneer je een mooi houthok plaatst en hem netjes indeelt kan het zelfs wel voor wat sfeer zorgen binnen je tuin.

Een droog en sfeervol plekje binnen je tuininrichting

Wil je liever geen verwarmingen of kachels plaatsen. Dan kan een tuinhuis wellicht iets voor je betekenen in je tuininrichting. In Nederland is het weer erg wisselvallig. Het kan zomaar zijn dat het de ene zomer alleen maar regent terwijl in de andere zomer de zon voortdurend schijnt. Een tuinhuis kan hier daarom een goede oplossing in bieden. Je kunt een tuinhuis goed inrichten met verschillende tuinmeubelen om lekker comfortabel en gezellig in te genieten, zelfs in de winterperiode! Daarnaast kun je een tuinhuis ook prima gebruiken bij het opruimen van verschillende tuingereedschappen of voor het opslaan van de barbecue in de winterperiode. Een tuinhuis is dus zowel een gezellige plek om lekker te kunnen zitten als een goed middel waarin je een deel van je tuininrichting op kunt slaan!

Een tuinkas als tuinhuis

Vaak kiezen mensen er ook voor om een tuinkas te gebruiken als tuinhuis. Een vaste tuinkas is in principe ook een goed alternatief voor een tuinhuis en je kunt er ook nog eens je planten in verbouwen. Een tuinkas kan een mooie aanvulling zijn binnen je tuininrichting. Een tuinkas is namelijk erg aangenaam qua temperatuur, dit maakt het ook een stuk aantrekkelijker om in te zitten. Daarnaast kun je ook beter genieten van je omgeving door de doorzichtige ramen. Wanneer je dus liever een tuinkas hebt om in te zitten, dan kun je het beste kiezen voor een glazen tuinhuis of een polycarbonaat tuinhuis voor je tuininrichting.

Verschillende type tuinmeubelen voor je tuininrichting

Door de plaatsing van de zon zit men vaak op verschillende plekken in de tuin. Je kunt de zon daarom prima gebruiken voor je tuininrichting.  Er zijn verschillende hoogwaardige tuinmeubelen die vaak hetzelfde comfort kunnen bieden als je meubelen in huis. Door de vele verschillende soorten tuinmeubelen als loungesets, tuinsets, tuinstoelen, en tuinbanken, kun je voor iedere gelegenheid een plekje creëren binnen een tuininrichting. Tuinsets kunnen zowel bestaan uit een tuin- eettafel met bijpassende tuinbanken of tuinstoelen. Vaak is het ook vrij gemakkelijk om zelf je tuinset samen te stellen door zelf een tafel en stoelen te matchen, want niet iedereen heeft immers dezelfde smaak. Wanneer je zelf graag een tuinset samen wilt stellen is het vooral belangrijk dat je rekening houdt met de stijl van je huidige tuininrichting en natuurlijk de hoogte en breedte van de tafel. Hierdoor weet je of je een tuinstoel onder een tuintafel kan plaatsen en hoeveel er naast elkaar kunnen staan. Je wilt natuurlijk niet dat je een stukje tafel mist als je een aantal stoelen naast elkaar hebt staan.

Geniet super comfortbel van je tuin met een loungeset in je tuininrichting

Verder kun je ook nog kiezen voor loungesets. Loungesets zijn ideaal om overdag lekker op te vertoeven. Door met je tuininrichting rekening te houden met de plaatsing van je tuinset of lounge set kun je ervoor zorgen dat je kansen groter zijn om lekker in de zon te kunnen zitten. Er zijn verschillende soorten loungesets die een comfortabele bijdrage kunnen leveren aan je tuininrichting. Zo heb je verschillende hoekbanksets om lekker met je gezin op te hangen, longue loungesets om lekker onderuit op te liggen en lounge dining sets om savonds lekker comfortabel mee te dineren. Verspreid ze in je tuininrichting en je kunt op ieder hoekje van de tuin op het juiste moment lekker genieten van de zon.

Zoek gemakkelijk je tuinsets bijelkaar

Verder heb je ook nog veel verschillende stoelen die je mooi op je balkon kunt zetten of kunt gebruiken voor je tuininrichting. Je kunt tuinstoelen zoal gebruiken om te matchen met een tuin of eettafel of je kan een lekkere comfortabele lounge stoel goed gebruiken om lekker in te luieren. De stoelen zijn vaak in verschillende soorten materialen te vinden zoals wicker, aluminium, staal, hout en kunststof. Ieder materiaal heeft zo weer zijn eigen voor- en nadelen. Daarnaast heeft ieder materiaal ook zo zijn eigen uitstraling. Houdt dus bij aanschaf goed rekening met waar je de meubel precies in je tuininrichting wilt plaatsen.


Ook tuinbanken kun je perfect gebruiken op een balkon of in combinatie met een tuintafel binnen je tuininrichting. Tuinbanken hebben een gemakkelijke instap en je kunt er vaak veel gasten op kwijt. Ook tuinbanken heb je weer in verschillende soorten en maten. Houdt er ook hier rekening mee wat precies de functie van de bank moet zijn binnen je tuininrichting en wat de precieze afmetingen zijn om ze te kunnen combineren met een tuintafel of een andere loungesets of tuinstoelen.

Tuindecoratie maat je tuininrichting helemaal compleet

Je maakt de zit plekken binnen je tuininrichting helemaal compleet met verschillende tuindecoratie accessoires.
Er zijn een hoop verschillende soorten tuindecoratie die een ware bijdrage kunnen leveren aan de uitstraling en gezelligheid van je zitplek in de tuin. Zo heb je verschillende tuinkussens, bijzettafels, kandelaars en zelfs speciale vloerkleden om je tuininrichting helemaal compleet te maken. Tuindecoratie is beter beschermd tegen het weer dan normale woondecoratie. Mocht het dus toevallig even gaan regenen, geen zorgen want je tuindecoratie is erop voorbereid!

Een knusse en sfeervolle tuin in het donker

Naast je decoratie is ook buitenverlichting misschien nog wel een belangrijker aspect binnen je tuininrichting. Lampen zorgen voor een gezellige en fijne sfeer in de tuin. Lampen zijn op veel verschillende plekken terug te vinden in je tuin zelfs op plekken waar je er misschien niet een, twee, drie aan zou denken. Daarnaast zijn er ook veel mogelijkheden om een lamp te kunnen bedienen. Verder zijn er verschillende mogelijkheden om je tuininrichting te voorzien van verlichting. Zo heb je bijvoorbeeld lampen voor in de vijver, speciale prikspots die je in de tuin kunt plaatsen, muurspots, plafond spot, moderne lampen, ledlampen, landelijke lampen en ga zo maar even door. Het is bij het kiezen van een lamp belangrijk om rekening te houden met verschillende aspecten. Je kunt buiten de positie waarin je de lamp plaats, ook denken aan de helderheid van het licht, de kleur en de uitstraling ervan. Daarnaast is het ook belangrijk dat het design ook goed past bij je tuininrichting. Verlichting en lampen zijn namelijk wel de factoren die erg goed opvallen in het buitenaanzicht van het huis.

Verlichting dat past bij je huis

Bij een modern huis past een helder LED of halogeen licht vaak wat beter binnen de tuininrichting. Wat landelijke of authentiekere huizen kun je vaak weer wat beter voorzien van iets sfeervoller geel licht met bijvoorbeeld een dimmer om de stijl nog beter naar voren te laten komen. Ook het design kun je op deze manier goed afstemmen met een huis. Bij een modern huis denk je bijvoorbeeld al eerder aan egale strakke lampen en bij landelijke huizen vaak wat meer aan lampen in de vorm van kandelaars binnen de tuininrichting. Op die manier waarborg je de sfeer en stijl van een huis ook in het donker.

Ook heb je verschillende manieren waarop je de lampen binnen je tuininrichting kunt bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een schakelaar, afstandsbediening, bewegingssensor of lichtsensor. Wanneer je hier een keuze uit moet maken, is het vooral belangrijk om te kijken naar de positie waarin de lamp wordt geplaatst. Je kunt jezelf de vraag stellen op basis van welke factoren het meest gemakkelijk is dat een lamp aan of uit springt in je tuininrichting. De ene lamp zal je natuurlijk vaker gebruiken dan de ander. Om stroom te besparen raden wij daarom altijd een lamp aan die schakelt op beweging of schemer.

Een nette en opgeruimde tuin met een tuinberging

Daarnaast is een tuinhuis of overkapping niet alleen een plek om lekker in te genieten. Met behulp van een tuinkast kun je bijvoorbeeld gemakkelijk al je tuingereedschappen netjes opbergen en heb je geen troep meer rondslingeren binnen je tuininrichting. Wanneer je liever geen producten als een fiets, container, grasmaaier of BBQ in je tuinhuis of buiten opslaat, dan kun je ook kiezen voor een tuinberging. Een tuinberging kan de oplossing zijn wanneer je niet wilt dat bepaalde producten leiden onder de afwisselende weersomstandigheden of wanneer je het gewoonweg niet fijn vindt om in een nette tuininrichting toch te moeten kijken naar bijvoorbeeld een container. In een tuinberging kun je afhankelijk van de maat gemakkelijk een aantal van je spullen opslaan. Ze staan zo niet meer in de weg en je huis hoeft niet meer onnodig vol te staan met allerlei artikelen die je relatief niet vaak gebruikt. Een tuinberging is vaak gemakkelijk weg te werken in je tuininrichting en ziet er netjes en strak uit.

Bescherm je meubelen tegen het weer of ongedierte

Heb je geen plek voor een berging in je tuininrichting, maar wil je je tuinmeubels wel goed onderhouden. Dan kun je kiezen voor een afdekhoes. Afdekhoezen zijn er in verschillende vormen en maten en kunnen ervoor zorgen dat jouw meubels beschermd zijn alle afwisselende weersomstandigheden. Je kunt een tuinmeubelhoes gemakkelijk over je tuinmeubels heen trekken en dichtritsen. In de meeste gevallen hoef je niks te knopen of vast te zetten met extra montage materiaal. Wanneer je grotere stukken van een terras af wilt dekken, kun je ook nog kiezen voor een afdekzeil, deze zal je echter wel goed vast moeten zetten met behulp van haringen of spanbanden.

Tuindecoratie opbergen binnen je tuininrichting

Verder zijn er ook nog verschillende opberghoezen voor je tuinaccessoires of je tuindecoratie. Met behulp van opberghoezen voorkom je dat verschillende soorten ongedierte zich kunnen gaan nestelen tussen je tuinaccessoires. Daarnaast is de tuindecoratie binnen je tuininrichting natuurlijk ook beter beschermd tegen het weer. Door het gebruik van afdek- of opberghoezen zullen je tuinmeubelen dus langer mooi blijven en mee kunnen. De tuinmeubel hoezen zijn gemakkelijk te gebruiken en de ideale oplossing wanneer je niet beschikt over een tuinhuis, schuur, of kas binnen je tuininrichting.

Buitenspelen in de tuin

Naast alle tuinmeubelen en tuindecoratie, is het natuurlijk belangrijk dat de kinderen zich ook kunnen vermaken binnen de tuininrichting. Daarnaast is buitenspelen erg gezond voor kinderen. Ze bouwen namelijk een betere weerstand op en ook in een beter conditie blijven dan wanneer ze alleen maar binnen blijven hangen. Het is belangrijk dat buitenspeelgoed goed bestendig is tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast krijgt buitenspeelgoed vaak een stuk meer te verduren dan binnenspeelgoed. Het is dus belangrijk dat je buitenspeelgoed van goede en hoge kwaliteit hebt. Er zijn veel verschillende soorten buitenspeelgoed die in iedere tuininrichting netjes staan, zonder dat de rust of sfeer verdwijnt.

Zomers plezier met een speeltuin aan huis

Buiten skelters en zandbakken voor je tuininrichting, heb je ook veel verschillende soorten speelhuisjes, kindertuingereedschap, zwembaden en picknicktafels om lekker op te kunnen knutselen. Belangrijk is om te kijken naar de leeftijd van je kinderen. Voor ieder kind is er wel een geschikte mogelijkheid te vinden dat ook nog eens bij je tuininrichting past. Soms vinden zelfs ouders het ook nog leuk om lekker met hun kind te voetballen in de tuin of om te genieten in een zwembad verkoelend.
 

Wil je meer informatie over de perfecte tuininrichting? Zoek je naar meer informatie over een optimale tuininrichting? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee om al jouw problemen met betrekking tot tuininrichting op te lossen. Onze contactgegevens kun je terugvinden op onze contactpagina.