Moestuin

Gemakkelijk een moestuin beginnen!

Voor verse groenten hoef je niet per se naar de groenenboer, want je kunt ze gemakkelijk uit eigen tuin plukken wanneer je over de ruimte beschikt om een moestuin aan te leggen. Veel mensen denken nog steeds dat een moestuin alleen weg is gelegd voor mensen die een brede kennis hebben over tuinieren of groenten en gewassen over het algemeen. Niets is minder waar want ook jij kunt vrij gemakkelijk lekker tuinieren in je eigen moestuin.

Ligging van je moestuin

Voor het beginnen van een moestuin is het allereerst erg belangrijk dat je een geschikte plek kiest voor het verbouwen van je groenten en fruit. Omdat bloemen en planten natuurlijk het beste groeien wanneer ze over genoeg zonlicht beschikken, is het verstandig dat je hier ook je plek op uitkiest. Ook is het belangrijk dat niet alleen jij maar ook insecten je moestuin goed kunnen bereiken. Ik hoor je al denken INSECTEN!? Jazeker, insecten zijn namelijk zeer nuttig voor de bestuiving en bevruchting van je planten. Zorg dus dat de moestuin ook in een omgeving ligt van sierplanten en mooie bloemen die de noodzakelijke insecten aantrekken.

Het moestuinoppervlak

Van al dat lezen over moestuinen krijg je natuurlijk al super veel zin om zelf lekker aan de slag te gaan, maar loop hierbij niet te hard van stapel. Voor je jouw tuin volledig op de schop gooit, is het belangrijk dat je even na gaat hoeveel tijd je zult gaan spenderen aan je kersverse hobby. Je hebt in het begin nog geen idee hoeveel tijd je werkelijk kwijt zult zijn aan een moestuin. Zorg daarom dat je vooral in het begin een klein oppervlak van je tuin inricht voor het verbouwen van groenten en fruit. Op het moment dat je tuinieren wat beter onder de knie krijgt en je de gewassen leert kennen, kun je uit gaan breiden. Let hierbij ook goed op dat je rekening houdt met de tijd die je aan je hobby kunt en wilt spenderen, een moestuin vraagt in veel gevallen namelijk dagelijks om de juiste aandacht. Een beginneling kan genoeg voldoening halen uit een moestuin van ruim 10 vierkante meter. Ben je van plan nieuwe gewassen bij te plaatsen of wil je meer uit je tuin kunnen eten, breid je tuin dan steeds langzaam met een aantal vierkante meter uit.
Moestuin tip:
Heb je geen of weinig ruimte in de tuin? Geen probleem, je kan namelijk ook verticaal tuinieren of in potten. Er zijn verschillende verticale tuin plantenbakken of doeken waarin je lekker verder kunt tuinieren. Ook kun je gemakkelijk een moestuin beginnen in een plantenbak of bloempot. Je kunt hier het beste een grote vierkante of langwerpige pot voor gebruiken. Je zal zien dat je hier nog een hele hoop groenten in kunt verbouwen!

Indelen van je moestuin

Om zo veel mogelijk te kunnen verbouwen is niet alleen het oppervlak belangrijk. Door je tuin logisch in te delen kun je er namelijk voor zorgen dat je vaak net wat meer planten of gewassen in je moestuin kunt plaatsen. Daarnaast moet je natuurlijk ook lekker door je tuin kunnen lopen zonder dat je al je planten om schopt. Zorg er daarom voor dat je naast een hoofd voetpad ook verschillende smalle looproutes uitzet, zodat je toch bij al je planten terecht kunt. Je kunt de ruimte in je moestuin optimaal inrichten door een perceeloppervlak van 1 vierkante meter aan te houden met daaromheen looppaden van ongeveer 50-60 centimeter. Soms zal ook je kruiwagen mee de moestuin in moeten, het is daarom belangrijk dat je deze ook in de tuin neer kunt zetten.

De bodem van je moestuin

Bij het aanleggen van een moestuin is het vooral belangrijk dat je planten natuurlijk lekker kunnen groeien. Het belangrijkste is daarom dat de aarde is voorzien van de juiste voedingstoffen, een losse en luchtige structuur en natuurlijk dat overtollig regenwater zichzelf goed af kan voeren. Wanneer je de bodem optimaal bemest en onderhoud, zal de bodem ook zijn best doen om jouw planten te verzorgen. Er zijn buiten de juiste aarde en meststoffen nog andere voedingstoffen voor de bodem. Zo is het bijvoorbeeld ook wel eens slim om kalk in de moestuin te strooien. Kalk kan er namelijk voor zorgen dat de PH-waarde in je tuin weer op de perfecte hoeveelheid komt. Kalk zorgt er verder voor dat voedingstoffen beter kunnen worden opgenomen door de bodem. Een bleke kleur in bladeren van je planten kan een teken zijn van een slechte PH-waarde in de bodem. Gelukkig heb je tegenwoordig de PH-meter. Hiermee kun je gemakkelijk de juiste PH-waarde voor je tuin berekenen.

Mix de bodem voor een betere grond

Om zo goed mogelijk te kunnen tuinieren, is het natuurlijk van groot belang dat je ook weet met welke grond je aan het werken bent in jouw moestuin. Voor het creëren van een optimale bodemstructuur, kun je het beste zware kleigrond mixen met bodem humus of compost. Dit is belangrijk omdat kleigrond over het algemeen net te zwaar is door vocht en dus weinig lucht bevat. Hierdoor kunnen je planten en zaden niet goed ademen. Daarnaast moet je zandgrond over het algemeen wat meer voeden met meststoffen of kalk, echter wordt een zandbodem wel sneller warm in het voorjaar waardoor je eerder kunt beginnen met tuinieren.

Materialen bij het tuinieren in een moestuin

Werken in een moestuin kan voor iedereen ontzettend leuk en lekker zijn. Toch heeft niet iedereen met groene vingers de mogelijkheid om langdurig met de moestuin bezig te zijn. Gelukkig zijn er daarom een hoop handige gereedschappen die je kunnen helpen bij het verlichten van je werk in de moestuin. Hierbij kun je denken aan simpelweg een klein schepje tot aan een enorme tuinkas met alles erop en eraan. Door het gebruik van diversen handige gereedschappen houd je zelf dus meer tijd over om aan andere belangrijke taken te werken.

Kweekbak gebruiken voor een stabiele eerste groei

Om te beginnen is het natuurlijk erg belangrijk dat planten in een moestuin goed kunnen groeien. Het groeien kan natuurlijk gewoon in de grond, maar om een goede eerste groei te kunnen maken zou je ervoor kunnen kiezen om de kleinere planten op te kweken in een kweekbak. Doordat je met een kweekbak een afgesloten omgeving creëert, is een plant beter beschermt tegen invloeden van buitenaf. Zo zal de plant beter zijn groeiperiode doorkomen en zelfs sneller kunnen groeien. Een kweekbak kan zowel binnen als buiten worden gebruikt voor het verbouwen van groenten of kruiden. Je kunt hem dus bijvoorbeeld ook in de keuken zetten, zo heb je altijd jouw eigen moestuin bij de hand tijdens het koken!

Voedingsmiddelen bij het verplanten

Wil je dat een plant in groter groeit, dan zal je hem meer ruimte moeten geven, het wordt dan tijd dat je de plant uit de kweekbak haalt en hem in je moestuin plaatst. Het kan voor een plant even wennen zijn wanneer hij in een ander stuk grond wordt geplaatst. Om de plant dan een goed handje te helpen is het belangrijk dat je de bodem voorziet van de juiste voedingsmiddelen die de plant kunnen helpen bij de groei.  Voedingsmiddelen voor een plant kun je in veel gevallen gewoon in de winkel kopen. Er zijn veel verschillende soorten voedingsmiddelen die specifiek voor een bepaald type plant zijn ontwikkeld. Toch is het ook mogelijk om zelf bepaalde voedingsmiddelen voor een plant te maken. Een van de beste manieren is door te composteren. Compost is tuinafval dat je eigenlijk voor een langere tijd bewaard. Door het rottingsproces van dit afval zullen er bepaalde bacteriën en mineralen vrijkomen die voedzaam zijn voor jouw planten. De compost kun je gemakkelijk door de moestuin heen strooien, er hoeft verder niks mee te gebeuren.

Probeer de plant en wortels niet te beschadigen

Het verplaatsen van een plant in een andere pot of stuk grond is het belangrijk dat je rekening houdt met de wortels en met de plant zelf. De wortels zijn in de grond gegroeid en je ziet natuurlijk niet hoe deze precies zijn vergroeid. Probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen bij het verplaatsen. Verder moet je er natuurlijk voor zorgen dat de plant goed in de bodem van je tuin of moestuin zit, maar moet hij nog wel voldoende zuurstof krijgen. Plaats de plant dus stevig in de grond, maar stamp de grond vervolgens niet overdreven hard aan. In plaats daarvan kun je er beter wat water bijgieten waardoor de grond ook enigszins samen gaat trekken.

Ondersteuning van bloemen, planten, bomen of gewassen

Naast het maken van een goede bodem voor de planten in jouw moestuin, kun je er ook voor kiezen om een plant de juiste ondersteuning te bieden met behulp van een stuk binddraad of met een boomband. De plant of boom zal beter over eind blijven staan en zo minder gevoelig zijn voor de wind tot hij het allemaal zelf goed kan weerstaan. Het bieden van de juiste ondersteuning of bescherming tegen de temperatuur, kan ook met behulp van een tuinkas of met de juiste tuinfolie. Deze twee middelen kennen eigenlijk dezelfde eigenschap als een kweekbak. Je beschermd een plant een stuk beter en geeft hem zo de mogelijkheid om zijn groei beter door te kunnen maken. Een tuinkas wordt over het algemeen op een vaste plek in een tuin geplaatst en zal daar ook vast blijven staan. Een folie kas daarentegen, wordt vaak opgebouwd op de momenten dat het nodig is. Dit type kas is gemakkelijk en snel op te bouwen wanneer het nodig is.

Water in een moestuin

Naast ondersteuning en voedingsmiddelen is water natuurlijk een essentieel element voor bloemen, planten en bomen. Heb je een vrij kleine moestuin, dan kun je al je planten, bomen of gewassen natuurlijk gemakkelijk zelf water geven met behulp van een gieter, kan of tuinslang. Heb je een vrij grote moestuin, dan kun je er ook voor kiezen om de planten automatisch water te laten geven. Het water geven van de planten kan in een kas natuurlijk niet met behulp van een sproeier. Hier zal je dus gebruik moeten maken van een druppelslang, zweetslang of losse druppelaar. Een druppelaar is een los element waaraan een kleine wateropslag zit gekoppeld. Hierbij kun je denken aan een klein flesje. Droge grond heeft de neiging om water zelf op te nemen uit de druppelaar. De toevoer van water zal dus vanzelf stoppen wanneer de grond over genoeg water beschikt. Verder kun je er ook voor kiezen om een zweetslang of druppelslang in de moestuin of kas aan te leggen. Deze slangen zorgen ervoor dat er geleidelijk water af wordt gedragen aan de grond. Om de planten op vaste tijden water te kunnen geven, kun je ervoor kiezen om een watertimer tussen de slang en de kraan te zetten. Wanneer de periode is verstreken, zal de timer de toevoer van water automatisch afsluiten.

Planten bewateren met regenwater

Het beste water voor in de moestuin, is dat van een de regen. Dat komt omdat regenwater over minder kalk en mineralen beschikt. Verder bevat regenwater minder opgeloste stoffen waardoor meststoffen beter in de plant opgenomen kunnen worden. Dit is van toepassing op zowel binnen als buitenplanten. Om planten water te kunnen geven met regenwater, is het belangrijk dat je over een regenton beschikt met mogelijke middelen om het water op te kunnen vangen. Je kunt een regenton bijvoorbeeld aansluiten op een regenpijp. Zo zal je het regenwater van je daken gemakkelijk op kunnen vangen. De planten in jouw moestuin met regentwater te kunnen bewateren, kun je een tapkraan aan de regenton aansluiten, maar je kunt ook een dompelpomp gebruiken. Een dompelpomp kan het regenwater vanuit je regenton in een gewenste slang pompen. Zo kun je planten gemakkelijk voorzien van goed en voldoende regenwater!


Wil je meer informatie over een moestuin?
Met deze tips zou je dus een heel eind moeten komen bij het aanleggen of beginnen van een moestuin met een degelijke bodemstructuur. Wil je meer te weten komen over het verbouwen van groenten, fruit of sierplanten. Neem dan gerust contact met ons op! Onze contactgegevens kun je terugvinden op onze contactpagina!