Tuinonderhoud

Een stralende tuin door het juiste tuinonderhoud

Een tuin is voor iedereen een plek om lekker in tot rust te komen. Om optimaal van je tuin te kunnen genieten is het van groot belang dat je elk seizoen het nodige tuinonderhoud verricht. Niemand zit natuurlijk graag in een tuin waarbij het onkruid om je heen uit de vloer springt of waarbij je door al het vuil geen tegels meer kunt zien. Toch komt het nog vaak voor dat er maar weinig of zelfs geen tuinonderhoud wordt gepleegd. Voor veel mensen kan tuinieren een grote klus zijn. Toch kun je met het juiste tuingereedschap erg veel voldoening en zelfs plezier ervaren met bij plegen van tuinonderhoud

Verschillende soorten tuinonderhoud

Het is voor veel mensen lastig om op een juiste manier hun tuinonderhoud te plegen. Dit is ook niet gek, want het onderhouden van een tuin bestaat uit veel verschillende soorten klussen. Ook vereist ieder type tuin een geheel eigen vorm van tuinonderhoud. De meest voorkomende klussen voor het onderhouden van de tuin zijn het bemesten van planten en het gazon, het bestrijden van onkruid, het maaien en netjes afwerken van het gazon, het snoeien van planten, het plaatsen van nieuwe planten, bladeren wegblazen en het reinigen van het terras. Dit zijn een aantal veelvoorkomende taken, belangrijk is dat er bij iedere taak rekening wordt gehouden met het weer.

Tuinonderhoud op basis van het seizoen

Er kan erg veel verschil zitten in de tijden waarom men moet beginnen met een bepaald type tuinonderhoud. Dit komt omdat een bepaald seizoen soms langer voort kan zetten, waardoor je soms wat later of juist wat eerder moet beginnen met bepaalde taken. Om je hierbij een beter beeld te geven hebben we een aantal taken voor je op een rijtje gezet die je per seizoen uit kunt voeren.

Tuinonderhoud in de lente

Tijdens het voorjaar begint je tuin weer tot bloei te komen, het is dus weer tijd om je tuingereedschap op te zoeken, want het is weer tijd voor het nodige tuinonderhoud. Controleer of al je gereedschappen nog in een goede staat verkeren en geef deze eventueel een poets- of opknapbeurt wanneer deze niet helemaal in optimale staat verkeren. Dit zal je in de loop van het jaar een hoop onnodige irritaties of onhandigheden besparen tijdens je tuinonderhoud.

Creëer ruimte om te kunnen groeien

Voor je bloemen, planten en bomen is het vooral belangrijk dat ze de ruimte krijgen om tot bloei te kunnen komen en dat ze een gezonde start kunnen maken. Door met je tuinonderhoud wilde planten en takken weg te snoeien, creëer je niet alleen nieuwe ruimte die door de planten kan worden benut tijdens de groei, maar laat je je tuin er ook weer netjes en overzichtelijk uit zien. Daarnaast kun je jouw tuin helpen met een gezonde start door het geven van de juiste bemesting en voedingsstoffen.

Tuinonderhoud in de zomer

In het voorjaar en najaar wordt het meeste tuinonderhoud verricht, toch dit neemt niet weg dat je in de zomer niet met je tuin bezig hoeft te zijn. Het komt jammer genoeg nog vaak voor dat men in het voorjaar veel tuinonderhoud pleegt, maar vervolgens in de zomer vergeet om de tuin in de zomer goed bij te houden waardoor planten, bloemen of gras snel doodgaan. Controleer daarom goed of de planten genoeg voedingsstoffen hebben en of ze zijn voorzien van genoeg water. Er is speciale meetapparatuur die je hierbij kunnen helpen. Op hele warme dagen zal je bloemen planten of bomen namelijk dagelijks even moeten controleren.

Voorkom wildgroei in de tuin

Daarnaast zal je ook hier en daar nog een keer het gras moeten maaien en een aantal planten moeten snoeien tijdens je tuinonderhoud om wildgroei te voorkomen. Houdt altijd rekening met het type plant of de verschillende bloemen of planten waaraan je werkt. Voor sommige van hen geld namelijk dan je ze alleen in een bepaald seizoen mag knippen, anders gaan ze helaas dood. Controleer dus goed met wat voor bloem, plant of boom je te maken hebt voor je het nodige tuinonderhoud gaat plegen.

Tuinonderhoud in de herfst

In het najaar zal je niet alleen door alle bladeren, eikels, dennenappels, noten, etc. een hand vol hebben aan je tuinonderhoud. Er staat namelijk voor al je hagen, bomen en planten een grote onderhoudsbeurt op de planning. In het najaar is het namelijk belangrijk dat zij worden gesnoeid om zo gemakkelijker door de winterperiode te komen. In het voorjaar zullen ze dan gemakkelijker tot bloei komen, je hoeft ze dan in het najaar alleen nog maar netjes af te werken.

Verplanten van planten, bloemen of bomen

Het is erg belangrijk dat je tuinonderhoud in de vorm van verplanten, vooral in de herfst uitvoert. Dat komt omdat de plant dan niet meer druk bezig is met tot bloei komen. Verplanten is soms nodig omdat een plant te groot is geworden voor zijn huidige plek en op een andere plek beter tot zijn recht kan komen. Vrijwel alle vaste planten en kleine bomen kunnen worden verplant.

Opruimen van tuinafval

Verder is het in het najaar belangrijk voor je tuinonderhoud dat je de gevallen bladeren opruimt. Wanneer je bladeren laat liggen kan een gazon te weinig licht krijgen, dat kan uiteindelijk leiden tot gele en kale plekken. Ook bladeren in de vijver moeten worden opgeruimd, laat je deze liggen dan kan dat het waterkwaliteit van de vijver flink aantasten. Het water kan daardoor verzuren, wat weer invloed heeft op de gezondheid van de vissen. Het is daarom verstandig om vroeg in het najaar een opvang net te spannen.

Hergebruik tuinafval als meststof

Gooi bladeren niet weg, het is namelijk belangrijk om te composteren. Compost is erg goede meststof voor je tuin en kan je erg goed helpen bij je tuinonderhoud. Creëert als het ware met je eigen tuin nieuwe voedingstoffen voor je tuin, op die manier ontstaat er een eigen kringloop en kun je een hoog geld besparen op voedings- en meststoffen. Er bestaan veel verschillende composters om te kunnen composteren.

Tuinonderhoud in de winter

In het najaar heb je de tuin winterklaar gemaakt, wat betreft tuinonderhoud zal je dus niet heel veel meer hoeven doen. Toch is het belangrijk om goed te kijken naar wat je in de tuin hebt staan. Niet alle bomen, planten of struiken kunnen goed tegen de vorst of kou. Je kunt planten die gevoelig zijn voor de vorst of kou goed beschermen met verschillende soorten folies of afdekhoezen. Met behulp van deze hoezen staan bomen of planten niet voortdurend in de ijzige wind en worden ze door de isolerende werking goed beschermd tegen lage temperaturen.

Tuinkas voor overwintering van planten en gewassen

Ook een tuinkas is een perfect hulpmiddel dat je kan helpen bij je tuinonderhoud. Met een tuinkas zijn al je planten namelijk goed beschermd. Verder is het belangrijk om goed te kijken naar wat de functie van de tuinkas moet zijn en of je hem een langere periode wilt laten staan. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld in de herfst niet-winterharde planten te verplanten naar de tuinkas of om er bijvoorbeeld een moestuin in te beginnen. Op die manier heb je heel het jaar door lekkere verse groenten. Voor beide functies zijn er veel verschillende type tuinkassen te vinden.

Automatisch planten verzorgen

Een tuinkas kan daarnaast ook erg handig zijn bij het onder houden van je tuin zoals, groenten, planten, bloemen of gewassen. Er zijn namelijk veel verschillende tuinkas accessoires die ervoor zorgen dat planten automatisch worden onderhouden of je erop kunnen attenderen wat een plant precies nodig heeft. Op deze manier wordt het een stuk gemakkelijker om continu op de beste kwaliteit te behouden en continue al je planten van het juiste tuinonderhoud te voorzien.

Belangrijke aspecten bij het plaatsen van een tuinkas

Heb je al langere tijd interesse in een tuinkas? Let dan goed op, want er zijn een aantal belangrijke aspecten waarop goed moet worden gelet om een tuinkas te kunnen plaatsen. Het is namelijk erg belangrijk dat je de tuinkas op een vlakke ondergrond plaatst, zodat het fundament goed en stevig kan worden gemonteerd. Zorg daarom dat je je tuin ruim van tevoren voorziet van het nodige tuinonderhoud, om de kas goed te kunnen plaatsen. Verder moet de tuinkas in een omgeving worden geplaatst waarbij er voldoende zonlicht wordt ontvangen. Zonlicht is namelijk een belangrijk aspect om een aangename temperatuur te creëren waardoor planten de mogelijkheid krijgen om sneller te kunnen groeien.

Tuinstopcontacten belangrijk bij snel tuinonderhoud

Elektriciteitswet is onmisbaar in het hedendaags leven. Zo heb je vaak ook stroom nodig om gebruik te kunnen maken van verschillende tools of gereedschappen die nodig zijn bij het plegen van uw tuinonderhoud.  Ook hebben sommige tools van uw tuin of kasstroom nodig om te kunnen werken. Zo werken de vijverpompen niet zonder stoom en kun je je elektrische heggenschaar beter in de tuinkast laten liggen wanneer je geen mogelijkheden hebt om stroom af te tappen. Er zijn daarom verschillende manieren die je kunnen helpen om in alle hoeken en gaten van je tuin stroom af te tappen. Zo kun je gemakkelijk op alle hoeken en gaten van je tuin het nodige tuinonderhoud plegen. Er zijn hierbij verschillende toepassingen mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld buiten het plaatsen van normale stopcontacten voor al het tuingereedschap ook kiezen voor stopcontacten met een dimmer of afstandsbediening. Zo kun je gemakkelijk het vermogen van de stroom met een knop bepalen. Ook kun je gemakkelijk aan nieuwe onderdelen komen wanneer er iets kapot mocht gaan.

Buitenstopcontacten afschermen

Het plaatsen van buitenstopcontacten geeft vaak een afbreuk aan het algemeen beeld van je tuin. Toch kun je met het nodige tuinonderhoud er heel wat aan doen om objecten al buitenstopcontacten goed te verbergen. Je kunt ze natuurlijk goed verstoppen tussen verschillende stuiken of planten. Maar je kunt ze ook goed verbergen middels een buitenstopcontact afdekking. Je plaatst als het ware de afdekking over het buitenstopcontact waardoor deze niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Er zijn verschillende decoratieve stopcontact afdekkingen gemaakt die aansluiten op verschillende soorten tuinen.

Schade door ongedierte voorkomen

Naast de verschillende seizoenen en het bijbehorende tuinonderhoud, kun je door het jaar heen ook last krijgen van verschillende soorten ongedierte in uw tuin. Om zoveel mogelijk overlast te voorkomen, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf. Dit maakt ongediertebestrijding een belangrijk aspect voor uw tuinonderhoud.  Ongedierte kan op verschillende manieren worden gevangen, verjaagt of worden vernietigd op basis van je persoonlijke voorkeur.

Natuurlijk ongedierte bestrijden

Ongediertebestrijding is een van de belangrijkste elementen van tuinonderhoud. Voor ieder soort ongedierte is er dan ook een speciale bestrijder te vinden, die kan helpen om weer lekker ongestoord te genieten van uw tuin. Het is belangrijk om ongedierte op een zo natuurlijk mogelijke manier te bestrijden, dit is veel beter voor uw planten en het milieu dan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Zo kun je bijvoorbeeld naar natuurlijke vijanden zoeken voor het oplossen van je ongedierte probleem. Zo kun je van je tuin bijvoorbeeld een lustoord maken voor vogels, egeltjes of kikkers. Deze dieren zijn gek op ongedierte als wespen, muggen of slakken. Er zijn ook vrij veel manieren om de natuurlijke vijanden te laten nestelen, dit kan bijvoorbeeld door het neerzetten van vogelhuisjes.

Vermijdt slachtoffers

Je bent natuurlijk ook zelf een natuurlijke vijand voor plaagdieren. Soms kun je daarom zelf het nodige tuinonderhoud plegen door nestjes of beestjes met de hand weghalen. Mocht dit niet de oplossing zijn, dan kun je altijd nog kiezen voor het plaatsen van vallen of klemmen. Belangrijk is dat je vallen vermijdt waardoor dieren onnodig kunnen lijden. Kies dus voor een oplossing waardoor je de dieren het leven bespaard of waardoor je ze snel uit hun leiden kunt verlossen.

Bouwmaterialen voor terras en tuinmeubelen

Niet alleen bloemen, planten, stuiken of andere gewassen zijn toe aan wat tuinonderhoud.
Uw terras en buitenmeubelen kunnen minimaal een keer in het jaar ook wel een grondige reinigings- of onderhoudsbeurt gebruiken. Door het feit dat de tegels en meubelen voortdurend te maken krijgen met afwisselende weersomstandigheden kan vuil zich ophopen of er kunnen algen op ontstaan. Daarom vallen tuinmeubelen ook onder tuinonderhoud. Gelukkig zijn er verschillende reinigende middelen die kunnen helpen bij het op een juiste manier onderhouden van je terras en buitenmeubelen.

Tuinmeubelen onderhouden en reinigen

Bij het tuinonderhoud van terras of tuinmeubelen, is het erg belangrijk dat u kijkt naar het materiaal van uw tegels of hout. Niet alle reinigings- of onderhoudsmaterialen kun je namelijk zomaar gebruiken. Sterker nog, wanneer je producten niet juist gebruikt kun je juist schade toebrengen of ervoor zorgen dat vuil of algen juist sneller terugkomen. Om dit te voorkomen is het dus de moeite waard om na te gaan met wat voor producten je te maken hebt, en welke producten je het beste kunt gebruiken. Bij elk product dat wij online aanbieden staat daarom duidelijk omschreven waarvoor het is bedoeld en hoe je het optimaal kunt gebruiken, je hoeft dus alleen nog maar goed te kijken met wat voor producten je de middelen in aanraking brengt.

Tuinmeubelen repareren en behandelen

Naast onderhouds- en reinigingsproducten zijn er ook bouwmaterialen die je kunnen helpen bij het repareren van zowel kapotte tuinmeubelen als gereedschappen. Natuurlijk kunnen ze ook helpen bij andere vormen van tuinonderhoud, zoals bij het plaatsen van plantenrekken of het verstevigen van planen. Wacht dus even met weggooien van kapotte producten, want vaak kun je veel dingen met de juiste middelen gewoon netjes repareren of afwerken.
 

Meer informatie over tuinonderhoud

Heb je iets niet kunnen vinden of heb je een aanvullende vraag over tuinonderhoud? Wacht dan niet en stuur ons een berichtje, wij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden met betrekking tot tuinieren en tuin gerelateerde artikelen. Je kunt ons bereiken met de gegevens op onze contactpagina!