Hoe creëer ik schaduw in mijn tuin?

Geschreven op dinsdag 13 mei

Zonwerende doeken of ook wel: terrasdoek of schaduwdoek genoemd zijn al sinds 2011 dé trend op tuingebied en deze trend is sinds die tijd niet meer gaan rusten. Is er dan eindelijk een antwoord op die klassieke parasol gevonden?


Laten we het hopen. Iedere zomerse dag halen we weer die veel te grote paraplu uit de schuur, om hem vervolgens helemaal naar wens af te stellen. Dag in dag uit. Is het niet eens heerlijk om dan een terrasdoek te hebben die we zo rond Pasen kunnen installeren, om vervolgens een half jaar lang te kunnen genieten van dat waardevolle plekje schaduw in onze tuin? De schaduw op maat verkregen door het zonwerende doek!
 

Terrasdoek van hoogwaardige kwaliteit

Wie denkt het terrasdoek van tegenwoordig nog steeds dat dekzeil is waar boeren hun hooi onder bewaren, heeft het goed mis. Het materiaal waarvan terrasdoeken gemaakt worden varieert van hoogwaardig polyester, speciaal geknoopt HTPE of katoen. Het is belangrijk dat je beschermt bent tegen schadelijke UV straling en de meeste zonwerende doeken vandaag de dag bieden je dan ook een bescherming van 90 tot 95% tegen deze verwekker van huidkanker. Je hebt doeken die waterdoorlatend zijn en terrasdoeken die water afstoten. Deze laatste maakt het mogelijk om ook bij een lichte regenbui  buiten te blijven zitten. Zelfs op bloedhete zomerdagen kunnen we in dit land vaak een flinke plens water verwachten en dan is het overwegen van waterafstotend schaduwdoek het overwegen dubbel en dwars waard. De terrasdoeken zijn over het algemeen schimmelwerend dus maak je geen zorgen: dat terrasdoek krijgen we in oktober weer kindermakkelijk schoon.
 

Schaduwdoek installatiebenodigdheden

Allemaal heel leuk en aardig zo’n terrasdoek, maar we moeten niet vergeten dat het zonwerende doek ook wat van ons vraagt. We moeten ineens gaan nadenken over de bevestiging en het strak krijgen van het doek. Gelukkig zijn de meeste fabrikanten van deze doeken zo vriendelijk om ons daarbij een handje te helpen. Laat je nooit afschrikken door de installatie van het zonwerende doek, want iedereen kan het bevestigen en de voordelen van een schaduwdoek wegen niet op tegen het dagelijks verslepen van een zware parasolvoet. Wat hebben we eigenlijk allemaal nodig voor de installatie van zo’n magnifieke schaduwmaker?

  • Het schaduwdoek zelf
  • RVS karabijnhaken
  • RVS spanmoeren
  • RVS kettingen
  • Platen met oog
  • Keilhuls (als het doek tegen een muur kan worden bevestigd)
  • Palen (waar nodig)

Het internet staat bomvol met instructiefilmpjes over de bevestiging van deze terrasdoeken. Een kind kan de was doen! Gebruik ten alle tijden RVS materialen om roest en lelijke plekken in het doek te voorkomen.
 

Design in je tuin met schaduwdoeken

Inmiddels weten we waarom het zonwerende doek op functionaliteit wint van de ouderwetse parasol, maar dat is nog niet alles! Sfeerbeelden van de terrasdoeken bevestigen onze keuze. De doeken zijn hip, trendy en enorm stijlvol. Je hebt de keuze uit verschillende vormen en (felle) kleuren. Combineer je meerdere terrasdoeken met elkaar, dan zal je zien wat het voor ontzettend ruimtelijk effect in je tuin teweeg brengt. Échte tuinliefhebbers gaan voor kwaliteit en die kwaliteit is snel gerealiseerd met het moderne terrasdoek. Vanaf de eerste zonnestraal tot aan de periode dat het terras kan worden opgeruimd zit je heerlijk, zonder rugklachten van een loodzware parasolvoet, onder je eigen stijlvolle designdoek. Met de wetenschap dat het weer jaren gaat duren voordat het schaduwdoek aan vervanging toe is, kunnen we nu onbezorgd in de schaduw van een drankje te gaan genieten. We zeggen: ”dag parasol.” En we verwelkomen hartelijk dat schitterende zonwerende doek!