Huisdier

De beste accessoires voor je huisdier

We kennen tegenwoordig veel verschillende soorten huisdieren, maar de bekendste zijn toch wel een hond, kat, cavia, konijn of vogel. Een huisdier maakt ons gelukkig, door de eeuwen heen beschikken mensen daarom al over verschillende soorten dieren voor in huis. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat huisdieren een positief effect hebben op de lichamelijke en mentale gezondheid van de mens. Nu is het natuurlijk heel leuk om een gezelschapswezen in huis te hebben, maar het is ook erg belangrijk dat je ze goed onderhoud.
 

Door middel van de juiste verzorging voor je huisdier, kun je ervoor zorgen dat ze een stuk ouder worden. Er zijn daarom verschillende huisdier accessoires en verzorgingsproducten ontwikkeld die je hierbij perfect kunnen helpen. Om ieder huisdier het beste te kunnen verzorgen, gaan we daarom dieper in op de verschillende artikelen die jouw huisdier kan laten stralen.

Een hond als huisdier

Een hond is door de eeuwen heen altijd al een trouw huisdier van de mens geweest en is dat natuurlijk nog steeds! Wanneer je een hond goed africht zullen ze altijd gehoorzaam zijn en je beschermen wanneer het nodig is. Een hond zal er dus altijd alles aan doen om jou gelukkig te kunnen maken, toch kent ieder hondenras wel een eigen karakter of uiterlijk. Dit maakt dat ieder type hond om een specifiek soort verzorging vraagt. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de vacht. Zo zal de ene hond wel gewassen mogen worden en de andere juist totaal niet.
 

Ook de voeding en snoepjes kunnen veel invloed hebben op de vacht van een huisdier. Zo zijn er verschillende soorten hondenvoer en zijn er ook verschillende snoepjes voor uw hond. Door het juiste voer te kiezen voor uw type hond, is de kans groot dat de vacht mooi, egaal en glanzend blijft. Bepaalde type snacks kunnen ervoor zorgen dat het gebit van je hond schoon blijft, zodat de kans op bacterie of rottend tandvlees aanzienlijk wordt verkleind. Een hondensoepje is daarnaast niet alleen goed voor uw hond, je kunt er namelijk ook perfect je hond mee africhten.
 

Het is belangrijk een huisdier zijn eigen plekje in huis heeft om lekker te kunnen slapen of om bij te komen van de drukke speeluurtjes. Nu zijn er natuurlijk veel verschillende honden met elk een andere vorm of maat. Het is daarom belangrijk dat je een hondenmand of hondenbench van juist formaat aanschaft. Belangrijk is hierbij dat een huisdier voldoende ruimte heeft om nog een beetje te bewegen of om af en toe lekker om te kunnen draaien. Met een fijn honden speeltje om lekker op te kauwen zal hij zich ook in zijn mand prima vermaken.
 

Kan je hond niet zo goed stilzitten als je weg bent? Dan kun je misschien toch beter kiezen voor een hondenbench, zo kan er niks met je huis of trouwe huisdier gebeuren wanneer je even weg bent. Zorg er in ieder geval dan wel voor dat je hond een fijn hondenkussen heeft om tussendoor lekker op te kunnen liggen. Een hondenbench is ook perfect voor het vervoer van je hond. Vaak kun je een bench ook in de auto plaatsen. Mocht je een wat kleinere hond hebben. Dan kun je er ook voor kiezen om je hond te vervoeren in een hondentas. Een hondentas is vrij licht en gemakkelijker te dragen of weg te zetten dan een bench. Een hondenmand kan in sommige gevallen ook perfect dienen als vervoersmiddel voor een ander huisdier.
 

Het is daarnaast ook belangrijk dat je je trouwe huisdier goed beschermd bij een wandeling. Met een hondentuig zorg je ervoor dat je hond niet zomaar een kant op kan schieten. Met een hondentuig kun je een hond vaak net iets beter in bedwang houden dan met een normale halsband. Verder zijn er ook nog verschillende opvallende hondenbandjes of hondenkleding die ervoor zorgen dat ze ook opvallen tijdens de avondwandelingen.

Een kat als huisdier

Naast honden zijn ook katten het meest populair als huisdier. Katten gaan over het algemeen veel meer hun eigen weg en zijn daarom een stuk minder afhankelijk van hun baasje. Dit huisdier loopt dus over algemeen vrij rond. Het komt soms voor dat een kat wordt aangelijnd, maar dit is vaak onder speciale omstandigheden of voor raskatten. Raskatten vallen buiten veel meer op, dit kan ervoor zorgen dat sommige mensen eropuit zijn om dergelijke katten te stelen. Net als een hond, kent dus ook de kat verschillende rassen. Ondanks een kat dus hoofdzakelijk zijn eigen weg gaat, zal je hem toch ook zelf moeten onderhouden. Sommige katten hebben dus een meer- of andere verzorging nodig dan een andere kat.
 

Met goede kattenvoeding of katttensnacks kun je de verzorging van je kat al een heel end op weg helpen. Ook voor katten zijn er veel verschillende soorten voer of snoepjes te verkrijgen. Per kat is het belangrijk dat er ze een specifiek aantal voedingsstoffen binnen krijgen om de vacht mooi en zacht te houden. Daarnaast kun je met bepaald voer ook voorkomen dat je kat last krijgt van bepaalde kwaaltjes. Het is daarom vooral belangrijk dat je goed oplet op wat je kat binnen krijgt. Aan de hand van eetgedrag of uitwerpselen kun je gemakkelijk opmerken of bepaald voer je huisdier goed bevalt. Kattenvoer is verkrijgbaar op verschillende manieren. Zo heb je nat voer, droogvoer en natuurlijk ook gezonde snacks.
 

Heb jij een raskat, dan kan het nodig zijn om dit huisdier aan te lijnen. De beste manier om een kat aan te lijnen is door middel van een tuigje. Met een tuigje heeft je kat nog steeds de meest comfortabele bewegingsvrijheid. Daarnaast kan een halsband gemakkelijk uitschieten als je kat ergens achter blijft haken. Zorg daarnaast voor een goede en stevige kattenlijn, hierdoor voorkom je dat de kat losbreekt en alsnog kan ontsnappen. Je kunt kiezen voor een losse lijn, maar je hebt ook lijnen die zichzelf weer op kunnen rollen. Ook kun je ervoor kiezen om je tuin af te bakenen met draden. Toch is dit een minder fijne oplossing, want het doet toch afbreuk aan de sfeer van je tuin. We raden het dus eerder aan om je huisdier aan te lijnen.
 

Elk huisdier houdt wel ergens van, zo houden katten van krabben en soms is dat terug te zien aan je meubels. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Een krabpaal is hiervoor de perfecte oplossing. Door middel van een krabpaal kan een kat zijn nagels perfect onderhouden. Ook kun je een krabpaal vaak perfect combineren met een ontspanningsplekje voor je kat. Een krabpaal kan namelijk perfect worden uitgebreid met verschillende hokken of hangende dekens waarin je kat lekker tot rust kan komen. Om te voorkomen dat dit huisdier aan meubels gaat krabben, kun je ook mentholgeuren of oliën gebruiken om je kat weg te houden. Let er wel op dat je krabpaal groot genoeg is zodat je kat zich er volledig op kan uitstrekken.
 

Om je kat door de dag heen lekker bezig te houden is er verschillend katttenspeelgoed waarmee je kat zelfstandig of samen met jou lekker mee kan spelen. Je kunt er ook voor kiezen om kattenspeelgoed te monteren aan je krabpaal. Op die manier kan je kat lekker hoogspringen of omhoogklimmen en heeft hij meer uitdaging tijdens het spelen. Wanneer je zelf de tijd neemt om lekker met je kat te spelen, wordt de gezamenlijke band steeds sterker. Bovendien is het bewezen dat het spelen met mensen angst en stress voor mensen bij huisdieren kan verminderen. Een actieve kat zal gezonder leven dan katten die weinig actief bezig zijn. Actieve klanten kunnen beter slapen en eten over het algemeen ook een stuk beter.
 

Katten hechten veel waarde aan een veilige omgeving voor het doen van boodschap. Dat komt omdat dit huisdier van nature uit zelf jagers zijn, maar er wordt ook op hen gejaagd. Het is daarom belangrijk om te testen op welke plek je de kattenbak het beste neer kunt zetten en welk type kattenbak u het best kunt gebruiken. Hierbij kun je denken aan verschillende soorten kattenbakken zoals open-, dichte- of zelfreinigende kattenbakken. Ook aan de hand van de leeftijd of het formaat van je kat, kan het verschillen welke kattenbak er nodig zijn. Zo moet je voor grote katten natuurlijk een grotere kattenbak kiezen en kun je voor oudere katten beter een dichte kattenbak kiezen. Dat komt omdat oudere huisdieren vaak meer moeite hebben met hurken, daardoor kan er bijvoorbeeld bij oude katten soms wel eens een drukfout ontstaan.
 

Om dit huisdier lekker een eigen plekje te geven om tot rust te komen, kun je ook kiezen voor een kattenmand of kattenholletjes. Kattenmanden kan je zoals eerder besproken goed combineren met krabpalen. Je kunt er ook voor kiezen om een losse mand of holletje ergens in huis te plaatsen. Zo voorkom je dat je huisdier overal in huis maar gaat liggen en overal haren achter laat. Daarnaast vindt een kat het natuurlijk ook wel eens lekker om eventjes lekker op zichzelf te ontspannen zonder mensen om zich heen.

Een knaagdier als huisdier

Naast honden en katten zijn knaagdieren het meest geliefd als huisdier. Knaagdieren zijn in tegenstelling tot honden en katten over het algemeen een stuk kleiner. Knaagdieren moeten over het algemeen iets beter worden beschermd. Het kan natuurlijk zomaar voorkomen dat ze per ongeluk verdwijnen of door grotere dieren worden aangevallen. Dit is de reden dat kleine knaagdieren vaak in kooien worden onderhouden. Je kunt gemakkelijk meerdere kleine diertjes in een kooi plaatsen, vaak gaan verschillende soorten knaagdieren zoals konijnen of cavia's ook nog eens goed met elkaar om. Wanneer je genoeg aandacht besteed aan dit type huisdier, kunnen ze erg sociaal worden waardoor je er lekker mee kunt knuffelen.
 

Een klein huisdier wordt in tegenstelling tot een hond of kat dus heel anders verzorgd en zijn over het algemeen een stuk gemakkelijker om te onderhouden. Voor elk type knaagdier is er een specifiek soort voer te vinden. Daarnaast zijn er ook nog een hoop producten die ervoor kunnen zorgen dat de tanden van knaagdieren netjes en scherp blijven. Hier kan bijvoorbeeld een knaagsteen goed bij helpen. Verder zijn er ook nog leuke accessoires voor in de kooi of het konijnenhok, die ook nog eens eetbaar zijn.
 

Net als alle huisdieren, vragen ook knaagdieren om de nodige verzorging. Een belangrijk aspect bij knaagdieren is het schoonhouden van de ogen, oren, vacht en nagels. In principe kunt u dit allemaal gewoon zelf doen door middel van huishoudelijke apparatuur zoals bijvoorbeeld de nagels met een nagelknipper. Let op, lees jezelf eerst goed in voordat je zomaar iets bij het huisdier doet. Je wilt natuurlijk niet dat je het fout doet. Ook kan je knaagdier last krijgen van ongedierte, er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die helpen om ervan af te komen.

Vogel als huisdier

Vogels zijn erg gemakkelijk te onderhouden als huisdier. Vogels verzorgen zichzelf over het algemeen ook erg goed. Om een vogel te houden is het daarom hoofdzakelijk dat je een vogelkooi hebt met voldoende bewegingsvrijheid met de benodigdheden om zichzelf te kunnen verzorgen. De belangrijkste aspecten voor je kooiuitrusting zijn stukjes om op te zitten, een vogelbad en natuurlijk verschillende speeltjes zoals een schommel of ander klimspeelgoed. Verder is het belangrijk dat onderin de kooi vogelzand wordt gelegd zodat je je kooi gemakkelijk schoon kan maken. Daarnaast is vogelzand een stuk hygiënischer dan kranten.
 

Niet veel mensen weten dat je een huisdier als een vogel ook prima kunt trainen. Dit kan met behulp van crackers, hiermee kun je de vogel belonen wanneer hij een truck goed uitvoert. Daarnaast kan je door middel van de crackers extra voedingsmiddelen verstrekken aan de vogels. Verder heb je natuurlijk verschillende soorten vogelvoer, maar in het algemeen eet elke vogel wel gewoon het standaard voer.

Wilde Vogels in de tuin

Naast vogels die je als huisdier kunt houden, heb je natuurlijk ook wilde tuindieren die zichzelf graag verzorgen. Wilde vogels zijn ook perfect voor het bestrijden van ongedierte in je tuin. Je kunt deze vogels gemakkelijk naar je tuin toe halen door middel van een vogelhuis of een voederhuis. Ook kun je verschillende vogelbadjes in je tuin neerzetten zodat ze zich in jouw tuin volledig kunnen voorzien van een grondige schoonmaakbeurt. Wilde vogels zijn niet alleen functioneel voor je tuin, maar het is ook nog eens superleuk om ernaar te kijken en wie weet zingen ze af en toe ook nog eens een liedjes voor je!

Aquarium in huis

Wil je een huisdier of iets leuk om naar te kijken, maar heb je niet heel veel tijd voor de nodige verzorging. Dan is een aquarium wellicht iets voor jou. Natuurlijk moet je de vissen wel elke dag te eten geven. Maar over het algemeen vereist een aquarium veel minder onderhoud dan het onderhouden van een ander huisdier als, honden, katten of knaagdieren.
 

Bij het kopen van een aquarium zal je echter wel rekening moeten houden met een aantal dingen. Zo is de standplaats erg belangrijk. Een aquarium kan erg zwaar worden naarmate je hem gaat vullen met water. Het is dus van belang dat je een stevige en stabiele plek zoekt waar hij niet snel om kan vallen. Ook mag hij nier direct in de zon staan. Dit stimuleert namelijk de aanmaak van algen, waardoor je regelmatig je aquarium opnieuw schoon zal moeten maken.
 

Ook is het belangrijk dat je vissen, planten en omgeving optimaal met elkaar afstemt. Zo zorg je ervoor dat alles een stuk langer mee gaat en schoon blijft. Om dit te motiveren is een goede pomp ook van belang. Een pomp kan het water goed filteren. Vissen houden niet alleen van het schone water, maar vinden de stroming van de pomp vaak ook nog eens geweldig!
 

Meer informatie over een huisdier?

Wil je wat meer te weten komen over jouw huisdier? Twijfel dan niet, wij staan open voor het beantwoorden van vragen. We denken met je mee en zullen eventueel onze bronnen raadplegen om tot een goed antwoord te komen. Voor een zo goed mogelijk antwoord kun je ons het best een mail sturen. Onze contactgegevens kun je terug vinden op de contactpagina!