Hoe kan ik sfeervolle tuinverlichting creëren?

Geschreven op vrijdag 30 augustus

Tuinverlichting is altijd een goed idee! Tijdens het zomerseizoen zorgt tuinverlichting er voor dat u ook 's avonds kunt genieten van een boek op een warme zomeravond. Een gezellig avondje met vrienden is ook een stuk gezelliger wanneer u elkaar nog aan kunt kijken tijdens een gesprek. Maar ook wanneer het te koud wordt om buiten te zitten, is tuinverlichting niet alleen praktisch, maar ook zeker sfeerverhogend. Door tuinverlichting slim in te zetten wordt de tuin een verlengde van uw kamer, óók als u binnen zit.


Wat ga ik verlichten?

Misschien heeft u bijzondere elementen in de tuin die u extra wilt laten opvallen, een favoriete boom, een zonnewijzer? Verlichting kan uw favoriete object letterlijk in de spotlights zetten. U kunt er voor kiezen donkere hoeken in de tuin te verlichten. Het is dus belangrijk van te voren te bedenken wát en wáár u precies wilt verlichten. Daarnaast is het belangrijk te weten waarom u verlichting wilt aanbrengen; wilt u zien wanneer iemand het pad op loopt, of wilt u een boek lezen in de tuin? Dan kiest u voor een functionele, fellere lamp, of zelfs met bewegingssensor. We spreken dan over 'hard' licht. Gaat het u om de sfeer, dan mag de lichtsterkte een stuk zwakker zijn, ook wel 'zacht' licht genoemd. Dit is bijvoorbeeld te regelen met een dimmer. Om een overzicht te krijgen van de gewenste verlichting maakt u een schets van uw tuin met de gewenste lichtpunten, dit noemen we een lichtplan.
 

Welke verlichting kies ik?

Van grondspots tot wandlampen, zelfs plafondlampen, de keuze is reuze! Maar welke verlichting kiest u nu met welk doel? Wilt u uw favoriete boom bijzonder verlichten of een voetpad extra belichten, dan is dit uitstekend te doen met grondspots. Wandlampen of plafondlampen en tafellampen brengen een huiselijke sfeer in uw tuin. Praktische sensorverlichting zorgt dat uw oprit verlicht wordt wanneer u 's avonds thuiskomt van sporten en helpt u de sloten van uw deur te vinden. Wanneer u een lichtplan heeft gemaakt voor uw tuin, kunt u makkelijker een keuze maken uit alle buitenverlichting die aangeboden wordt.
 

Nog wat laatste tips!

  • Hou de tuinverlichting rustig
  • Creëer een optisch grote tuin door achterin de tuin verlichting aan te brengen
  • Denk aan het milieu: ledverlichting of zelfs solar verlichting bespaart energie
  • Niet alle lichtbronnen zijn dimbaar, let hier dus goed op wanneer u een dimmer wilt gebruiken
  • Iedere tuin heeft een eigen uitstraling, heeft u een natuurtuin, dan komt klassieke verlichting waarschijnlijk beter tot zijn recht dan moderne verlichting. Andersom wanneer u een strak aangelegde Japanse tuin bezit, dan zal moderne verlichting de sfeer van de tuin versterken.

Betrek uw tuin nog meer bij uw huis met verlichting op tactische punten en u kunt het gehele jaar van uw tuin genieten!