Filter op
Prijs
Bevestiging
Doel
Kleur
Materiaal

Levertijd: 1 - 2 werkdagen
Nuttige insecten vinden een schuilplaats in dit ...
€ 28,95
1 uitvoering
Insectenhotel 33 cm
Levertijd: 1 - 2 werkdagen
Nuttige insecten vinden een schuilplaats in dit ...
€ 28,95
1 uitvoering
Insectenhotel 33 cm Esschert Design

Laat je tuin nog beter stralen met een insectenhotel!

Er zijn natuurlijk een hoop insecten die je planten kunnen vernielen, dit soort insecten wil je het liefste vermijden in de tuin. Toch zijn er ook een hoop goede insecten die juist weer een positieve bijdrage kunnen leveren aan de tuin. Zo zijn er bijvoorbeeld insecten als bijen of hommels die ervoor kunnen zorgen dat bloemen en planten zichzelf kunnen bestuiven. Naast het bestuiven is het natuurlijk ook van belang dat je de boosdoeners in je tuin opruimt. Dit kan door het hebben van een vogelvriendelijke tuin, maar wanneer je de juiste insecten plaatst worden de slechte insecten ook opgeruimd. Zo kunnen lieveheersbeestjes ervoor zorgen dat je luizen verdwijnen. Lieveheersbeestjes houden namelijk ontzettend veel van luizen. Het kan dus om verschillende redenen interessant zijn om bepaalde insecten in de tuin aan te trekken, dit kan met een insectenhotel!

Stimuleer de biologische kringloop

De insecten die een nuttige bijdrage leveren aan de biologische klingloop, kunnen in de tuin worden aangetrokken door bijvoorbeeld het plaatsen van een insectenhotel. De insecten die zich in het hotel kunnen nestelen verstoren het leefgebied van de boosdoeners in de tuin zoals muggen. Daarnaast zijn er voor de wilde insecten zoals bijen tegenwoordig nog weinig overwinterplekken te vinden. Je kunt deze belangrijke insecten een daarom het best helpen met een warm nestje. Er zijn verschillende insecten die zich kunnen nestelen in de diverse kamers die zich in het hotel bevinden. Zo heeft ieder insect zo weer zijn eigen eisen om een goede winterplaats te kunnen maken.

Insectenhotel aantrekkelijk maken

Om het hotel ook aantrekkelijk te maken voor de verschillende insecten, is het belangrijk dat je het hotel ook op een juiste plaats bevestigd. Er zijn zo een aantal factoren waaraan een insectenhotel moet voldoen, wil deze aantrekkelijk zijn voor de kleine helpers. Allereerst is het belangrijk dat het hotel op een beschutte plek op wordt gehangen. Veel insecten zijn namelijk niet zo dol op regen. Het is belangrijk dat de insecten genoeg zonlicht en warmte krijgen. Hier kan je voor zorgen door het hotel op te hangen op een zonnige plek. Over het algemeen is het daarom verstandig om de opening van het insectenhotel richting het zuiden te hangen. Het insectenhotel krijgt zo gedurende de hele dag zon tot later in de avond. Het hotel kun je het best tussen de één à twee meter boven de grond hangen. Houdt hierbij ook weer rekening met de hoeveelheid zon die hij op basis van een hoogte op kan vangen.

Laat het insectenhotel met rust!

Het is belangrijk dat je niks aan het insectenhotel veranderd of dat je het behandeld met onderhoudsmaterialen of verf. De geur die van deze materialen af komt zal de insecten afstoten. Daarnaast is het belangrijk dat je niet teveel in de buurt komt van het insectenhotel en vooral dat je er niet aankomt gedurende de winter. Er kunnen namelijk al vrij vroeg voor de winter verschillende insecten in het insectenhotel zitten die anders worden verjaagd. Laat het hotel dus heel de winter lekker op zijn plek hangen en haal hem ongeveer rond de zomerperiode even van de muur voor controle. Je kunt veel insecten lokken en hebt over het algemeen vrij weinig onderhoud aan het product. Dit heeft te maken met het feit dat ze natuurlijk in een beschutte omgeving hangen. Toch is controle belangrijk, er kan namelijk altijd onverwachts iets met het hotel aan de hand zijn.

Insectenhotel onderhouden

Over het algemeen is het niet nodig om een insectenhotel schoon te maken, maar het is wel belangrijk om een gevaarlijke gastheer te voorkomen. Verwijder bijvoorbeeld spinnenwebben in de buurt van het hotel, zij zien het hotel namelijk als een gemakkelijke prooi, spinnen wachten daarom maar al te graag op insecten die gebruik maken van het hotel. Wil je dat je veel insecten aantrekt die je gewassen kunnen bestuiven. Kies dan voor een wat lagere hoogte voor het hotel met veel planten en bloemen in de omgeving. Vooral bloeiende planten zijn aantrekkelijk voor hommels of bijen.

Gedrag analyseren met een insectenhotel

Naast het feit dat een insectenhotel erg nuttig is voor de tuin (met name voor de bestuiving van je gewassen) kan een insectenhotel ook erg leuk zijn om mee bezig te zijn. Het lokken van insecten kan dus als multifunctioneel zijn. Het insectenhotel is een leuke toevoeging als decoratie stuk in de tuin. Het ziet er door de verschillende materialen grappig uit en heeft veel weg van een kunstwerk. Toch is een kunstwerk daarnaast ook nog leuk om verschillende insecten te kunnen bestuderen. De verschillende insecten zijn gezamenlijk lekker rondom het hotel aan de gang. Dit geeft je de mogelijkheid om ze gemakkelijk en snel te kunnen vinden in jouw tuin. Je kunt het gedrag van de beestjes goed analyseren. Zorg dat je tijdens het bestuderen de beestjes niet met hun werk verstoord!

Help insecten!

Door het plaatsen van een insectenhotel kun je de natuur en jouw tuin dus een groot plezier doen. Je geeft alle nuttige insecten die het normaal lastig hebben met het vinden van een overwinterplek een mooi onderkomen. Verder is het natuurlijk ontzettend interessant om naar de werkwijze van de beestjes te kijken. Wil een specifiek soort insect aansporen om plaats te nemen in jouw insectenhotel, kijk dan van tevoren altijd goed de specificaties van een bepaald hotel door. Elk hotel biedt namelijk weer verschillende mogelijkheden tot het reserveren van een kamer voor een specifiek soort insect.
  Meer informatie over insecten of bestuiving? Heb je meer vragen over een insectenhotel of wil je graag nog wat meer informatie. Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan klaar om al je vragen over insecten of je tuin te beantwoorden. Om een zo goed mogelijk antwoord te kunnen verkrijgen, kun je het best een duidelijke mail sturen met het geen waar je tegenaan loopt. Onze contactgegevens kun je terugvinden op onze contactpagina!