Waarom zou ik kiezen voor een kunststof wicker loungeset?

Geschreven op donderdag 17 april

Wicker meubelen, en dan met name: 'wicker loungesets', zien we steeds vaker als imposante eye-cathers terug in de Europese particuliere tuinen. De vraag rijst ons: Wat maakt juist dít geweven vlechtwerk zo ontzettend populair?


Wat is Wicker?

Om onze mening over wicker loungesets te kunnen vormen, dienen we te begrijpen wat wicker nou precies is. Wicker is slechts de naam voor het  vlechtwerk dat voor dit soort loungesets of tuinmeubelen gebruikt wordt. Het is dus geen benaming voor het gebruikte materiaal! Velen zien dan ook 'Rotan' en 'Wicker' als twee verschillende materialen, maar dat is niet waar. Wicker kan geweven zijn van organisch materiaal zoals rotanvezels, rietvezels of wilgenvezels, maar tegenwoordig wordt er meer gebruik gemaakt van een kunststofvezel die de alles verrassende naam: 'Poly-Rotan' draagt.

Voor het frame van de wicker loungesets wordt vaak aluminium gebruikt. Daardoor wordt de loungeset licht en makkelijk verplaatsbaar. Ideaal als je een keer in een andere hoek van je terras wil loungen!
 

Welke soorten kunststof wicker zijn er?

Er zijn eigenlijk maar 3 soorten kunststof wicker structuren te onderscheiden.

  • Platte draad
  • Half ronde draad
  • Ronde draad

Uiteraard ook de dikte van de draad bepaalt mede de 'look' van je wicker set. Ronde draad is lastiger te weven dan de platte draad en bij handgemaakte wicker meubelen zie je dat dan ook vaak in de prijs terugkomen. Tegenwoordig komt er echter steeds minder handwerk aan te pas. De ronde draad van de kunststof wicker sets wordt vaak in panelen gedrukt in plaats van geweven. Daardoor kan de prijs van een ronde draad wicker loungeset aanzienlijk lager uitvallen dan je ervan zou verwachten. Qua uitstraling ziet een kunststof wicker loungeset er hetzelfde uit. Een 'zoek de verschillen' zou een lastig spelletje worden als je een kunststoffen wicker set naast een organische wicker set zou zetten en deze op afstand zou bekijken. Voor de zenuwpezen onder ons is het een heel ander verhaal. De draden van een gedrukt kunststof wicker set kun je namelijk niet meer langs elkaar heen schuiven. Maar voor die 900 euro die je ermee bespaard lijkt dat slechts een bijzaak te zijn.
 

Kunststof wicker voordelen

Om te beginnen heeft wicker, organisch of kunststof, gedrukt of geweven, een luxe uitstraling. Voor wicker van organisch materiaal betaal je daar dan ook een aanzienlijk hogere prijs. Je moet jezelf voor de aanschaf van een loungeset, afvragen of het geld van een organische set opweegt tegen de meerwaarde ervan. Organisch materiaal vraagt om veel onderhoudsuren en daar heb je met een kunststof wicker set, weinig last van. De voordelen van kunststof wicker sets in vergelijking met wicker sets van organisch materiaal:

  • Dezelfde Luxe uitstraling
  • Dezelfde functionaliteit
  • Makkelijker verplaatsbaar
  • Minder onderhoud behoevend
  • Goedkoper

Ten slotte moeten we wel eerlijk toegeven dat het zitcomfort van organische wicker sets wel een stukje beter is dan die van een kunststoffen gedrukte wicker loungeset. Toch worden deze verschillen steeds kleiner en is dit gebrek voor veel mensen al verwaarloosbaar. Kunnen we überhaupt nog wel 700 tot 1600 euro meer opbrengen voor iets waarbij we de verschillen steeds lastiger kunnen waarnemen en waarbij we meer onderhoudsuren aan kwijt zijn? Zitten we dan toch niet liever in de zon, op onze wicker loungeset, een strandvakantie te boeken met het geld wat ons dankzij die bewuste keuze bespaard is gebleven? Organisch of kunststof, platte draad of ronde draad. Hoe je het wendt of keert. Uiteindelijk is het, en blijft het, wicker.