Is een bamboe schutting geschikt voor mijn tuin?

Geschreven op dinsdag 29 juli

Een bamboe schutting in de tuin is tegenwoordig erg in trek onder vele tuinbezitters. Steeds meer mensen zijn duidelijk op zoek naar een alternatief voor de logge houten en lelijke betonnen schuttingen. De bamboe schutting biedt daarin een perfecte uitkomst om zo toch wat privacy in je tuin te kunnen bewerkstelligen.


Bamboe doet warm aan en het geeft je tuin een natuurlijke sfeer. Wat kunnen we eigenlijk allemaal met dit prachtige natuurproduct?
 

Bamboe afscheiding toepassingen

Er zijn diverse opties voor het afscheiden van de tuin middels bamboe. Zo kun je een bamboe schutting maken voor de nodige privacy in je tuin. Je kan er ook voor kiezen om een bamboe afscheiding midden in je tuin te plaatsen voor een sterk ruimtelijk effect. Een bamboe border plaatsen om hoogteverschil op te vangen en je kan zelfs een bamboe tuinpoort laten plaatsen. Bamboe groeit onder andere in Azië en komt in allerlei soorten en diktes voor. Van grove bamboe stengels tot de wat subtielere bamboe stengels. Bamboe is en blijft een natuurlijk product. Bamboe stengels zijn hol van binnen en als deze verticaal geplaatst zijn, kan er dus water in lopen. Om het rotten tegen te gaan zijn de dikke bamboestengels aan de bovenzijde dichtgemaakt, zodat er geen water in kan lopen.
 

Bamboe schutting bevestiging

Het bamboe wordt doorgaans geleverd als oprolbare mat. Dat wil zeggen dat alle bamboe stengels met roestvrijstaal ijzerdraad met elkaar zijn verbonden. Je kunt proberen een bamboemat rechtop te zetten, maar dan zal je al snel merken dat de bamboemat niet erg stabiel staat. Bovendien is het niet wenselijk om een bamboemat met zijn stengels in de grond te plaatsen. Dit met de reden dat bamboe stengels kunnen gaan rotten zodra de lucht er niet meer bij kan. Om je bamboe schutting of bamboe afscheiding meer stabiliteit te geven en om te voorkomen dat het bamboe gaat rotten dien je gebruik te maken van bijvoorbeeld een bamboemat montagepakket. Ook kan je de bamboemat tussen twee geïmpregneerde vurenhouten tuinpalen bevestigen met behulp van een gegalvaniseerd  U-profiel.  Door de tuinpalen en het U-profiel wordt op deze manier de bamboemat ingesloten en kan het niet meer bewegen. Ook een plaatpaalhouder en gegalvaniseerde paalhouders helpen je om de tuinpalen op stabiele wijzen de grond in te krijgen, wat de stabiliteit van je bamboe schutting of bamboe afscheiding alleen maar zal verstevigen.
 

Bamboe onderhoud

Bamboe krijgt op ten duur te maken met vergrijzing door de blootstelling aan veel regen en wind. Dit is geen fraai gezicht en erg zonde van je bamboe schutting of bamboe afscheiding. Om dit fenomeen tegen te gaan is het raadzaam om gebruik te maken van bamboe booster. Dit product bevat een plantaardige olie die ervoor zorgt dat je mooie bamboe schutting of bamboe afscheiding niet snel vergrijst. Is het bamboe al vergrijst? Geen probleem! Maak dan eerst gebruik van speciale bamboe ontgrijzer en behandel het vervolgens weer met bamboe booster voor bescherming tegen weer en wind. De bamboe booster dien je ongeveer één keer per jaar op het bamboe aan te brengen voor een optimale bescherming tegen vergrijzing van het verwarmende natuurlijke bamboe.