Laatste blog's
Wat onze klanten zeggen


Geniet van een functionele en sfeervolle tuin door een juiste tuinaanleg!

Een goede tuinaanleg vormt een sterke basis voor iedere tuin. Er zijn een hoop belangrijke aspecten die komen kijken bij de tuinaanleg. Zo is het bijvoorbeeld ontzettend belangrijk dat je rekening houdt met de verschillende tuinwensen die hierbij komen kijken. Om tot een logische indeling van je tuin te komen is het ontzettend belangrijk om vooraf te bepalen waarvoor jouw tuin hoofdzakelijk moet dienen en welke aspecten voor jou het meest belangrijk zijn. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn bijvoorbeeld: waar moeten de lampen hangen, wil ik dat mijn tuin automatisch van water wordt voorzien, etc. Door alle vragen voor jezelf te noteren weet je waaraan je tuin moet voldoen en kun je beter bepaalde keuzes maken tijdens je tuinaanleg!

Plan je tuinaanleg, begin bij de basis!

Wanneer je op de hoogte bent van alle vereisten kun je beginnen met inrichten van de tuin. Waar ga je het terras, gazon, verschillende tuinmeubelen, opbergruimtes of een mooie groene border met de tuinaanleg plaatsen. Iets waar veel mensen vergeten rekening mee te houden, is het aanleggen van buitenelektra of tuinverlichting. Het is namelijk van groot belang dat je buitenelektra aanlegt voordat je aan de gang gaat met andere aspecten in de tuin. Het zou namelijk ontzettend zonde zijn wanneer je een over terras of over een mooi groen gazon beschikt, maar je deze vervolgens weer open moet breken om grondkabels te kunnen plaatsen. Om dergelijke problemen te voorkomen is het belangrijk dat je het tuinaanleg proces voor jezelf in stapjes inbeeldt en inpland. Begin met het maken van een schets van je tuin met daarin alle punten die te maken hebben met buitenelektra of beregening. Waar ga je bepaalde lampen ophangen en waar moeten aftap punten komen voor stroom en waar moeten sproeiers geplaatst worden. Maak daarna een schets met een overzicht van alle groene plekken, de verschillende zitplekken en eventueel van alle opbergruimtes die in de tuin worden geplaatst.

Houd rekening met de materialen die je gebruikt bij de tuinaanleg

Wanneer je voor jezelf goed in kaart hebt gebracht hoe de tuinaanleg eruit gaat zien, kun je gaan kijken naar de buitenelektra of beregening. In dit geval beginnen we even bij de buitenelektra. Er zijn verschillende benodigdheden bij het aanleggen van buitenelektra. Je kunt de materialen die je voor de elektra in huis gebruikt niet gebruiken tijdens de tuinaanleg. Materialen voor in de tuin moeten tegen alle weersomstandigheden bestendig zijn en bestand zijn tegen water of vocht in de grond. Heb je bepaalde bekabeling gevonden die je wilt gaan gebruiken bij het aanleggen van je buitenelektra, controleer dan van tevoren goed welke IP-beschermcodes er aan het product gekoppeld zitten. Deze code geeft aan waartegen een bepaald product allemaal bestendig is. Er zijn natuurlijk ook altijd nog een hoop middelen die ervoor kunnen zorgen dat iets nog beter beschermd wordt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een giet of grondmof die waterbestendig wordt door het gebruik van lijm. Om kortsluiting te voorkomen kun je dit voorafgaand van je tuinaanleg het best even goed bestuderen!

Veilig elektra plaatsen tijdens je tuinaanleg

Bij tuinaanleg komt ook het plaatsen van verschillende soorten buitenelektra kijken. Zo zijn er stopcontacten en lampen die je in de grond of terras kunt bouwen, maar er wordt tijdens de tuinaanleg nog steeds het vaakst gekozen om de buitenstopcontacten of buitenverlichting aan de schutting op te hangen. Dit is niet gek want op een schutting kun je de stopcontacten of verlichting een stuk hoger ophangen. Hierdoor zal je minder last hebben van water of vuil dat in een stopcontact of kan komen. Om een stopcontact op te kunnen hangen zal je wel een stevige tuinafscheiding moeten plaatsen tijdens je tuinaanleg. Een schutting is net wat steviger dan een tuinafscherming en bied je dus de mogelijkheid om er dingen aan op te hangen of om poorten etc. te maken. Tuinafscheiding is enkelwandig en kan daarom bij je tuinaanleg het best worden gebruikt bij het maken van paden in een tuin, het afschermen van minder mooie stukken zoals locaties met containers of om natuurlijk ergens wat meer privacy te verkrijgen.

Maak een goede beregening tijdens je tuinaanleg

Elektra is een belangrijke zaak bij elke tuinaanleg, maar een goede beregening kan jou in de toekomst ook een hoop werk besparen. Met een druk op de knop of een draai aan de kraan kun jij er namelijk voor zorgen dat jouw planten van water worden voorzien. Plaats er nog een watertimer tussen en je hebt helemaal geen omkijken meer naar de beregening van je tuin. Beregening is daarom een belangrijk onderdeel van je tuinaanleg. De tuin zal zichzelf dan namelijk ten alle tijden kunnen voorzien van de juiste hoeveelheid water. Zo heb je geen last meer van verdorde bloemen bomen of planten. De beregening van een tuin Kun je gemakkelijk op verschillende manieren maken tijdens je tuinaanleg. Je kunt een gehele leiding aanleggen met behulp van verschillende pvc stukken, maar het is ook mogelijk om een leiding te creëren die kan worden aangesloten op de buitenkraan. Wanneer je hier gebruik van wilt maken kun je het beste kiezen voor koppelstukken met gardena koppelingen. De leiding kun je tijdens de tuinaanleg aansluiten op verschillende tuinsproeiers of op zweet of druppelslangen. Zo zal de tuin geleidelijk aan water krijgen en niet in een keer verzuipen van het water.

Bewateren met hemelwater of grondwater

Wanneer je een tuin liever voorziet van regenwater, dan kun je het best kiezen voor het plaatsen van een regenton in de tuin. Een regenton kun je aansluiten op een dak om zo regenwater op te kunnen vangen. Regenwater is een stuk beter voor planten of om te gebruiken als vijverwater. Dit komt omdat dit water een ander soort zuurtegraad kent en ook beschikt over een stuk minder mineralen en toegevoegde stoffen. Het opvangen van regenwater kan dus een belangrijke zaak zijn binnen je tuinaanleg. Beschik je over een regenton? Dan kun er vervolgens voor kiezen om een hydrofoorpomp te gebruiken om het water rond te kunnen pompen. Een hydrofoorpomp verhoogd de waterdruk en is ontworpen zodat hij een of twee tappunten kan voorzien van schoon water op een geautomatiseerde manier. Een dompelpomp zou ook een geschikt middel kunnen zijn. Een dompelpomp kun je gemakkelijk in het water plaatsen om zo het water weg te zuigen uit de regenton. Het is bij een dompelpomp niet mogelijk om deze automatisch de tuin water te geven. Wanneer je planten automatisch water wilt kunnen geven, zal je tijdens je tuinaanleg al een goede beregening moeten plaatsen.

Houdt bij je tuinaanleg rekening met de toekomst

Naast de beregening in een tuin kan ook een zwembad, vijver of fontein worden aangelegd. Het is belangrijk dat je van tevoren goed in acht neemt of je een van deze zaken in de tuin aan wilt leggen. De wens naar een vijver hoeft er natuurlijk niet altijd te zijn bij de eerste tuinaanleg. De wens naar een vijver kan altijd later nog ontstaan. Het is wel handig om bij je eerste schetsen rekening te houden met plekken waarop je eventueel in de toekomst dingen aan gaat passen. Zo zal je in de toekomst geen leidingen of kabels meer hoeven verleggen omdat je een aanpassing aan de tuin maakt. Bij een fontein hoeft dit echter geen punt te zijn. Een fontein kun je namelijk ook na je tuinaanleg nog gemakkelijk plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld een fontein in de vijverplaatsen met daarbij de benodigde pomp, maar je hebt ook de mogelijkheid om deze op dezelfde manier aan te sluiten als de beregening in een tuin.

Maak plaats voor je vijver of zwembad

Wanneer je een vijver of zwembad meeneemt in je tuinaanleg of deze later nog wilt gaan plaatsen, is het wellicht van belang dat je van tevoren een gebied in de tuin uitstippelt waarin de waterpartij moet komen te staan. Verdiep jezelf vervolgens in de verschillende afmetingen en vormen vijvers of zwembaden die je kunt verkrijgen. Heb je een mooie vijverbak of zwembadbak gevonden, dan kun je beginnen met het afzetten van de ruimte die de bak inneemt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een zwemvijver of vijver op maat te maken tijdens je tuinaanleg. Dit kan met behulp van pvc-folie of EPDM-folie. Wij raden over het algemeen het gebruik van EPDM-folie aan. Dit type folie kent een langere levensduur en zal gemakkelijker te maken zijn wanneer er ongewenst een lek ontstaat. Daarnaast rekt dit type folie mee wanneer er ongewenst een verzakking in de vijver plaats mocht vinden.

Houdt rekening met verschillende dieptes in de vijver

Het is belangrijk dat je een vijver tijdens de tuinaanleg voorziet van verschillende dieptes. Dit heeft te maken met het type vijverplanten die je wellicht in de vijver wilt gaan plaatsen. Niet iedere vijver of oeverplant wordt namelijk op dezelfde hoogte in het water geplaatst. Iedere waterplant kent zo zijn eigen gewenste diepte voor in de vijver. Zorg dus tijdens je tuinaanleg voor verschillende dieptes in de vijver waar een vis of jijzelf lekker kan gaan zwemmen en een plek waar waterplanten gemakkelijk hun gang kan gaan. Over het algemeen zorgt men ervoor dat het diepste punt van de vijver in het midden ligt en dat het steeds minder diep wordt naar mate je dichterbij de kant komt. Een vijver of zwembad wil je natuurlijk kunnen voorzien van verlichting zodat je ook in de avonduurtjes mooi naar de vijver kunt kijken. Vijver of zwembadverlichting moet natuurlijk waterdicht zijn. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten waterlampen die je zelf gemakkelijk kunt plaatsen met je tuinaanleg en voor een sfeervol licht in de vijver kunnen zorgen.

Buitenelektra en beregening voor tuinaccessoires

Buitenelektra of beregening komt niet alleen terug in de grond, je zal met de tuinaanleg ook rekening moeten houden met de tuinmeubelen, opbergruimtes, vijvers, kassen, vijvers of zwembaden die je wilt gaan plaatsen. Om optimaal van deze zaken in de tuin te kunnen genieten is het natuurlijk wel zo makkelijk als zij ook van stroom of water zijn voorzien tijdens je tuinaanleg. Zo heb je de mogelijkheid om bepaalde accessoires zoals elektrische heaters, BBQs, verlichting, pompen, kranen etc. aan te sluiten. Afhankelijk van waar je de elektra of leidingen aan gaat leggen zal je weer rekening moeten houden met de IP-beschermcodes die van toepassing kunnen zijn. Controleer altijd voorafgaand van je tuinaanleg waaraan een benodigd product of materiaal aan moet voldoen en of je genoeg mogelijkheid hebt om een bepaalde stroom groep of leiding in de toekomst nog uit te breiden. Want wie weet wil je in de toekomst nog het een en ander veranderen in de tuin.

Gebruik het juiste bouwmateriaal of tuingereedschap

Afhankelijk van de klus die je wilt gaan verrichten zijn er gepaste tuingereedschappen te vinden. Verder raden wij altijd aan om met de voorgeschreven bouwmaterialen te werken en om hier niet vanaf te wijken tijdens de tuinaanleg. Je werkt namelijk met vrij specifieke materialen en het zou natuurlijk jammer zijn wanneer er door foutief materiaal gebruik stukken ontstaan tijdens de tuinaanleg. Door het gebruik van het juiste bouwmateriaal beschik je altijd over de beste afwerking en zal je minder snel last krijgen van te plegen onderhoud. Echter is het nooit verkeerd om jaarlijks te controleren of bepaalde aspecten in de tuin om onderhoud vragen. Zo kun je langer zorgeloos genieten van de elementen die jij in de tuin hebt staan! Heb je een tuinaanleg op de planning staan, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Neem dan gerust contact met ons op, wij kunnen je wellicht meer informatie bieden over een tuinaanleg.


Wil je meer informatie over tuinaanleg?

Ben je bezig met een klus, maar heb je geen idee hoe je verder moet? Dat is geen probleem wat je kunt bij ons met al je vragen betreft de tuinaanleg. Om je kunt ons gemakkelijk bereiken met behulp van de gegevens op onze contactpagina!