Tuinplanten

Geniet van een heerlijke tuin met verschillende tuinplanten!

Planten zijn de belangrijkste sfeermakers in een tuin. Er zijn een hele hoop verschillende bloemen, planten en bomen goed met elkaar te combineren. Het is hierbij belangrijk dat je goed rekening houdt met de verschillende type tuinplanten waarmee je de tuin kunt vullen. Niet iedere tuinplant is namelijk 100% geschikt voor alle soorten tuin, dit heeft weer te maken met het type grond waarmee de plant in aanraking komt. Zo doet de ene plant het goed in tuinaarde en de ander doet het bijvoorbeeld weer beter in zand. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om een plant te mengen met een bepaald soort grond. Daarnaast zijn er ook veel planten die identiek op elkaar lijken. Zo kun je voor iedere tuin wel een geschikte tuinplant vinden. 

Geniet van heerlijke geuren

Je kan echter niet alleen van een kleurrijke tuin te genieten, want al die mooie tuinplanten kunnen je ook qua geur heerlijk laten genieten. Iedere plant heeft zo zijn eigen geur die je goed kunt ruiken wanneer jij lekker in de tuin zit. Door verschillende soorten bloemen en planten te combineren kunnen er daarom heerlijke geurzones ontstaan in je tuin, wat het genot van je tuin nog erger vergroot. Zo kun je in de ene hoek bijvoorbeeld een mooie lavendelplanten neerzetten en in de andere hoek een mooie klaproos. Zo ontstaan er door verschillende tuinplanten niet alleen verschillende kleurelementen in je tuin, maar verdeel je ook de geuren optimaal.

Tuinplanten onderhouden

Er zijn heel veel combinaties mogelijk voor het creëren van een kleurrijke tuin, echter ben je natuurlijk wel afhankelijk van de verschillende seizoenen. Zo worden er in het najaar hoofdzakelijk coniferen, bomen en heesters verkocht, want deze tuinplanten kunnen goed overleven in de kou. Dit wil echter niet zeggen dat je geen andere planten of bloemen kunt planten. Wanneer het nog niet vriest, ben je namelijk niet te laat. Je kunt bloembollen dan namelijk het beste planten, zodat ze in het voorjaar mooi tot bloei kunnen komen. Toch vragen nog veel mensen zich af of je planten ook in de zomer nog in de grond kunt plaatsen. Dit kan, maar het is voor deze planten vaak lastiger om goed te kunnen groeien.

Verplanten van tuinplanten

Een plant die je net hebt verplant of nieuw in de tuin plaatst, heeft veel voedingsstoffen en water nodig om een sterke en gezonde groei te kunnen maken. Tuinplanten halen hun voedingstoffen binnen door middel van hun wortels. Het plaatsen van een plant in de zomer is daarom geen slim idee. Door de droge grond kunnen tuinplanten zich niet goed hechten waardoor worteltjes kapot kunnen gaan. Tuinplanten zullen het dan erg moeilijk krijgen om te overleven. Het najaar is daarom het meest geschikt voor het verplanten, omdat dan de grond niet droog is en het gemiddeld dus een stuk vaker regent dan in de zomer. De plant krijgt dan genoeg voedingsstoffen binnen en krijgt lekker de ruimte om goed te kunnen hechten en zo in het voorjaar lekker goed tot bloei te komen.

Het onderhouden van tuinplanten

Elk jaar opnieuw wil je natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van een mooie sfeervolle tuin. Het is daarom belangrijk dat je alle tuinplanten een beetje helpt, zodat de kans groter wordt dat ze tot laat in het jaar door zullen bloeien. Er zijn daarom een aantal taakjes die je goed kunnen helpen bij het uitbloeien van je tuinplanten. Zo kun je in eerste instantie uitgebloeide bloemetjes op bladeren verwijderen. Hierdoor krijgt de plant meer kans om zichzelf te focussen op het aanmaken van nieuwe bladeren of bloemen. De plant zal dus geen energie meer hoeven steken in het herstellen van uitgebloeide elementen of in het creëren van zaden. De plant zal hierdoor meer energie gaan steken in het laten groeien van nieuwe bloemen of bladeren.

Snoei je tuinplanten op het juiste moment

Ben je te laat met het verwijderen van dode stukken van de tuinplanten, dan kan het zo zijn dat een tuinplant al snel is uitgebloeid. Echter is dit nog steeds niet het einde, je kunt tuinplanten namelijk ook terugsnoeien. Vaak komt het dan voor dat een tuinplant weer energie gaat steken in het groeien omdat hij dan een stuk kleiner is en extra energie over houdt. Zo gebeurt het vaak dat er een tweede groei ontstaat bij de plant. Zo kun je dus opnieuw genieten van mooie en kleurrijke bloemen.

Tuinplanten bemesten en voeden

Misschien wel een van de belangrijkste dingen bij het onderhouden van je tuinplanten, is om ze te voorzien van genoeg voeding. Bepaalde planten kunnen naast het belangrijkste element: water, ook andere voedingsstoffen nodig hebben zoals kalk of mest. Er zijn nog veel verschillende soorten plantenvoeding. Je kunt plantenvoeding gemakkelijk aanbrengen door het te mengen met water, of door het plaatsen van een voedingstablet in de bloempot of bloembak. Heb je een tuinplant in een plantenbak staan? Houdt er dan rekening mee dat een plant ook te veel water kan krijgen. Zorg daarom dat je tuinplanten in een plantenbak staan met een gat aan de onderkant. Hierdoor kan een plant al zijn overtollige water kwijt.

Bodembedekkers

Er zijn verschillende soorten tuinplanten die je kunt plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor bodembedekkers. Bodembedekkers zijn vrij lage en brede tuinplanten. Deze planten hebben een groot voordeel, ze zorgen er namelijk voor dat de groei van onkruid wordt tegengegaan. Bodembedekkers zijn dus niet alleen mooie tuinplanten, maar ze besparen je ook nog eens een hoop werk bij het onderhouden van je tuin.

Tuinplanten in de vorm van bodembedekkers zijn in veel verschillende soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor laagblijvende heesters, je kunt er hiervan gemakkelijk verschillende naast elkaar zetten en combinaties maken. Eigenlijk alle laagblijvende heesters passen over het algemeen goed bij elkaar. Hierdoor is het dus vrij makkelijk om verschillende kleurelementen in je tuin neer te zetten. Daarnaast zijn veel heesters ook goed bestendig tegen de kou, waardoor je er heel het jaar door van kunt genieten van deze tuinplanten.

Naast laagblijvende heesters heb je ook nog laagblijvende klimplanten die zich in de grond zelf verder wortelen. Een klimop hoeft dus niet alleen de hoogte in te gaan. Kruipende bodembedekkers zijn ideaal voor het snel bedekken van de grond. Vind je het echter mooi om een klimplant de hoogte in te sturen, dan kun je ook gebruik maken van een plantenklimrek. Een plantenklimrek zorgt ervoor dat je tuinplanten zich gemakkelijker aan de muur vast kunnen zetten en zo gemakkelijker de hoogte in gaan. De aanbevolen hoeveelheid per vierkante meter staat vaak vermeld in de specificaties. Houdt er echter wel rekening mee dat je zowel bij de laagblijvende bodembedekkers en kruipende heesters genoeg tuinplanten plaats om de grond of wand zo snel mogelijk dicht te laten groeien.

Siergrassen

Siergrassen zijn goed te combineren met verschillende soorten heesters. Dat komt omdat er veel verschillende soorten siergrassen zijn, die elk weer over een eigen en unieke kleur beschikken. Ook beschikken deze tuinplanten niet alleen over mooie kleuren. De sierlijke bewegingen die zij maken op basis van de wind, maakt dat je een erg levendige sfeer in de tuin neer kunt zetten. Het is natuurlijk erg mooi om te zien, maar daarnaast zijn deze tuinplanten ook nog eens erg rustgevend.

Siergrassen zijn erg onderhoudsvriendelijk en kunnen zowel dienen als bodembedekker of als eyecatcher. Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf goed kijkt naar wat je verwacht van deze tuinplanten. Er zijn er namelijk erg veel die elk weer een eigen sfeer in je tuin neer kunnen zetten. Daarnaast heeft iedere tuinplant niet alleen een eigen sfeer, maar ook zijn eigen specificaties. Zo blijft het ene type sfeergras namelijk ook mooi groen in de winter en de ander niet. Zo kunnen verschillende soorten heesters dus ook in de winter de nodige sfeer in je tuin verzorgen.

Voor het beste onderhoud, kun je tuinplanten zoals siergrassen in het voorjaar het beste terugsnoeien tot minimaal dertig centimeter. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om ze te voorzien van voeding of bemesting. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van meststof dat speciaal is samengesteld voor siergrassen.

Waterplanten

Heb je een vijver in de tuin, dan zijn waterplanten echt een nodige aanvulling op de sfeer in je tuin en op de kwaliteit van je vijver. Er zijn namelijk verschillende mooie waterplanten die een bijdrage leveren aan het helder en schoonhouden van je vijver. Dit fenomeen komt voor doordat ze voedingsstoffen en koolzuur uit het water opnemen, waardoor algen in het water minder de kans krijgen. Deze tuinplanten zijn dus zowel mooi voor in het water als functioneel voor in de vijver. Waterplaten kun je vaak goed combineren met verschillende tuinplanten.

Ook tuinplanten voor in het water zijn er natuurlijk in verschillende soorten en maten. Je kunt ze namelijk verdelen in vier verschillende soorten: waterlelies, drijfplanten, zuurstof planten en oeverplanten. Waterlelies zijn niet alleen erg mooi om te zien, ze doen ook nog eens een bijdrage aan het biologisch evenwicht van de vijver. Naast waterlelies heb je ook drijfplanten die ervoor zorgen dat ze het water schoonhouden net als waterlelies. Drijfplanten trekken namelijk net als waterlelies ook hun voedingsstoffen uit het water of zichzelf te kunnen voeden.

Ook zuurstofplanten zijn onmisbaar in de vijver. Dat komt omdat zuurstofplanten een grootste bijdragen aan het creëren van helder en schoon water, daarnaast vinden vissen het ook lekker om ertussen te zwemmen of om eraan te knabbelen. Wil je dit liever niet, zorg er dan voor dat je deze tuinplanten goed afscheid van de rest van de vijver, zodat de vissen er niet bij kunnen.

Als laatste heb je de oeverplanten. Oeverplanten worden over het algemeen gebruikt om een algemene sfeer in de vijver te creëren. Ze zorgen ervoor dat de overgang van water naar land zo natuurlijk mogelijk oogt. Oeverplanten zijn daarom zowel tuinplanten als waterplanten. Ook vinden kikkertjes het erg leuk om hiertussen te nestelen. Dit is ideaal, want kikkertjes leven namelijk van de insecten in de vijver. Hierdoor heb je dus minder last van ongedierte en blijft je vijver rustig en schoon.

Vijvermand

Waterplanten kun je gemakkelijk direct in de vijver plaatsen. Toch is het verstandiger om ze met behulp van een vijvermand te plaatsen. Dat komt omdat ze dan niet wild kunnen gaan groeien en je de vijverbodem mooi schoonhoudt. Je kunt de tuinplanten dan ook voor verzorging gemakkelijk omhooghalen. Elk type waterplant vraagt om een eigen waterdiepte. Dit is belangrijk om goed te kunnen groeien. Let er daarom goed op wat de specificaties van een bepaalde waterplant zijn, zodat deze optimaal kunnen groeien.

Plantenbak

Er zijn zoals je kon lezen dus erg veel verschillende soorten tuinplanten die naast het decoratieve gedeelte, ook een functionele bijdrage kunnen leveren aan de tuin. Heb je geen of weinig plek in de tuin, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de plant in plantenbak te plaatsen. Echter verdwijnt dan in veel gevallen het functionele nut van sommige tuinplanten. Bij het kiezen voor een plantenbak is het belangrijk dat een boom, bloem, plant of heester, genoeg plek heeft om zichzelf te kunnen wortelen.

Er zijn verschillende soorten bloempotten of plantenbakken waarin je tuinplanten kunt plaatsen. Hierbij is het belangrijk dat je dus goed kijkt of je beschikt over een binnen of buiten- bloempot of plantenbak. Zoals eerder verteld kun je dit gemakkelijk zien aan het gat in de onderkant, waardoor tuinplanten hun overtollige water kwijt kunnen. Bij sommige binnen bloempotten zit een voorgeboord gat. Wil je een bloempot naar buiten verplaatsen, dan kun je dit gat gemakkelijk doorboren.

Er zijn verschillende soorten bloembakken voor verschillende soorten tuinplanten. Iedere bloembak kan zo zijn eigen sfeer in jouw tuin neerzetten. Houdt daarom rekening met perspectieven en manieren waarop tuinplanten tot hun recht komen. Een vierkante plantenbak kun je bijvoorbeeld beter plaatsen in het midden van een tuin of je kunt in een rechthoekige tuin meerdere gemakkelijk meerdere naast elkaar zetten. Ronde plantenbakken kun je daarentegen beter in de hoeken van een tuin plaatsen. Zo doorbreek je verschillende hoeken in de tuin waardoor je tuin ruimer oogt.

Daarnaast heeft iedere bloempot natuurlijk zo zijn eigen uitstraling. Houdt daarom goed rekening met de uitstalling van je huis in combinatie met de potten of tuinplanten. Sommige tuinplanten kunnen namelijk een modern huis beter tot zijn recht laten komen en andere planten kunnen een landelijk huis beter tot zijn recht laten komen.
 

Wil je meer teweten komen over tuinplanten?

Zou je graag wat meer te weten willen komen over verschillende soorten tuinplanten, waterplanten of bloempotten en bemesting. Staat de door jou benodigde info er niet bij. Twijfel dan niet en neem contact op met Tuinexpress. We zullen met je meedenken en je voorzien van de benodigde informatie! Om zo snel mogelijk een antwoord te verkrijgen, kun je het beste een mail sturen. Onze gegevens kun je gemakkelijk terugvinden op onze contactpagina!