Hoe kan ik hout het beste behandelen?

Geschreven op woensdag 01 oktober

Teakhout behandelen en schoonmaken is erg belangrijk om je mooie tuinmeubilair ook mooi te houden. Ook hardhout behandelen we vaak om vergrijzing of verwering tegen te gaan. Als het nieuwe lenteseizoen weer aanbreekt dan is het tijd om onze houten tuinmeubels weer tevoorschijn te halen.


Zelfs al hebben de houten meubels overwinterd in een schuur of onder een overkapping, dan nog is het raadzaam om ze een opknapbeurt te geven. Zo hou je je prachtige meubilair als nieuw en kunnen ze jaren mee. Hier vind je de stappen en tips voor het teak- en hardhout schoonmaken, teakhout behandelen en hardhout behandelen.
 

Teak- en hardhout schoonmaken

Teak- en hardhout schoonmaken is noodzakelijk om ingetrokken vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een zachte borstel. Speciaal voor teak- en hardhouten meubelen is er een spons ontwikkeld die de perfecte structuur heeft waarmee je, zonder risico op beschadiging, het houtwerk grondig kan reinigen. Het gebruik van een hogedrukreiniger wordt sterk afgeraden, omdat je het houtwerk daardoor kan beschadigen. Gebruik bij voorkeur speciale teak- en hardhout reiniger die naast reiniging ook bijdraagt aan kleurherstel. Spoel na de reiniging het meubel af met water en laat het drogen. Teak- en hardhout schoonmaken is stap 1, maar voor langdurig behoud van het tuinmeubilair is dit nog niet genoeg.
 

Verschillen tussen teak- en hardhout

Om te beginnen moeten we weten wat nou precies de verschillen zijn tussen teak- en hardhout. Teakhout is wat lichter van gewicht dan vele andere hardhoutsoorten, maar dat maakt ons voor het behandelen niet veel uit. Wél een belangrijk verschil, in het kader van teakhout behandelen of hardhout behandelen, is dat teakhout van naturen een vettige houtsoort is, dit in tegenstelling tot veel andere hardhout soorten. Daarom behoeft teakhout een andere aanpak dan hardhout als het gaat om behandeling.
 

Hardhout behandelen

Hardhouten tuinmeubelen zou je kunnen beitsen met een UV-bestendige beits. Dit voorkomt uiteindelijk dat vocht in het hout dringt of gaat verkleuren. Hardhout behandelen we 1 keer per jaar en bij voorkeur in het lenteseizoen. Maak gebruik van beits, teak en hardhout beschermer of voor optimale bescherming teak en hardhout shield. Deze laatste kan over de teak en hardhout beschermer aangebracht worden.
 

Teakhout behandelen

Teakhout behandelen is een iets andere kwestie gezien de natuurlijke vetten in teakhout. Door die natuurlijke vetten is het niet verstandig om teakhout te lakken of te beitsen. Teakhout behandelen doen we 2 keer per jaar; in het voor- en najaar. Maak gebruik van teak en hardhout beschermer. Deze is verkrijgbaar voor verschillende houtkleuren. Beoordeel of de kleur aan je verwachting voldoet door de beschermer eerst op een onopvallend stukje te proberen, alvorens je het hele meubel behandeld.
 

Overige tips

Het bewaren van tuinmeubilair in de winter kun je het beste op een droge plek doen. Een schuur of overkapping bieden vaak uitkomst. Let goed op de volgende zaken bij de opslag van houten tuinmeubelen:

  • Zorg voor een goed geventileerde ruimte.
  • Dek de meubelen niet af met plastic.
  • Zorg voor rubberen of kunststoffen doppen onder de poten van het meubilair, dit voorkomt dat vocht het hout intrekt.
  • Begin met teakhout behandelen, alvorens je het meubilair buiten zet.