Hoe houd ik kruiden uit de supermarkt langer in leven?

Geschreven op woensdag 22 maart

Het is altijd handig om verse kruidenplantjes in huis te hebben, ze vullen de kamer met een heerlijke geur en het laten uw maaltijden nóg beter smaken. Maar hoe kan het toch dat de supermarkt plantjes het telkens maar een paar dagen volhouden?


Ondanks alle liefde en verzorging die u ze geeft, gaan ze na een paar dagen dood. Geen zorgen, het ligt niet aan u! Supermarkt plantjes zijn niet sterk en worden geplant om niet lang me te gaan, zo komt u elke week weer keurig terug voor een nieuw plantje en blijft de handel goed draaien. Dit is vooral het geval bij basilicum planten, koriander, peterselie en oregano. Maar met een kleine aanpassing kunt u uw kruidenplanten voortaan wél lang mee laten gaan!

In een potje zitten meerdere kleine plantjes die snel zijn gekweekt. De potjes van de planten zijn vaak klein waardoor de wortelen niet voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen tot een sterke en volwassen plant, dit zorgt ervoor dat de plant snel dood gaat. Om dit te voorkomen kunt u de kruidenplant onderbrengen in verschillende, grotere potten. Scheur de kluit van de plant heel voorzichtig in drie of vier delen zonder de wortels te beschadigen. Plaats de plantjes in grotere potten met goede potgrond en plaats ze voor het raam waar ze voldoende licht krijgen. Na een tweetal weken ziet u dat de plantjes zijn uitgegroeid tot mooie, stevige planten.

Een andere tip voor het langer vers houden van de supermarkt plantjes is om ze dagelijks vanaf onderen water te geven, niet vanaf boven. Plaats het potje op een schoteltje en giet elke dag een scheut water op het schoteltje zodat de plant dit zelf kan opnemen. Verder is het belangrijk dat u alleen de blaadjes afknipt bij consumptie, uit het steeltje kunnen dan weer nieuwe blaadjes groeien.

Wilt u er vanaf begin af aan zeker van zijn dat uw kruidenplant uitgroeit tot een sterke, volwassen plant? Begin dan met het kweken van uw eigen kruidenplantjes! Onze biologische basilicum zaadjes kiemen binnen 14 dagen en ontwikkelen zich tot een prachtige basilicumplant. Verder hebben wij ook korianderzaden, peterseliezaden en oreganozaden in ons assortiment.