Wat zijn de voordelen van een tuinkas?

Geschreven op woensdag 08 februari

Een tuinkas is voor iedere tuinliefhebber een ware aanwinst in de tuin! In een tuinkas kunt u onder gecontroleerde omstandigheden verschillende gewassen kweken. Tuinkassen zijn verkrijgbaar in vele verschillende uitvoeringen waardoor er voor iedereen een passende tuinkas te vinden is. In deze blog leest u een aantal redenen waarom een tuinkas een echt aanwinst is voor de tuin, ook voor uw tuin!


Met een tuinkas wordt het tuinseizoen verlengd

Dankzij de instralende zonnestralen en de geïsoleerde omgeving is het in een tuinkas warmer dan buiten. Hierdoor kunt u al vroeg in het voorjaar beginnen met kweken van uw favoriete gewassen. Wanneer de temperaturen buiten nog koud en guur zijn, kunt u in de tuinkas al aan de slag met verschillende groenten, kruiden en fruit. Zodra het seizoen echt start, zijn de planten al flink gegroeid waardoor u eerder kunt oogsten. Ook na het seizoen kunt u in de tuinkas nog even doorgaan met kweken. Met een tuinkas maakt u een langere tijd van het jaar gebruik van verse groenten, kruiden en fruit.

Met een tuinkas is het zelfs mogelijk om het hele jaar door uw eigen groenten en fruit te kweken. Door de tuinkas te verwarmen kunt u het hele jaar door genieten van verse groenten, fruit, kruiden, planten en bloemen.
 

Verse producten

Door het kweken van uw eigen gewassen kunt u veel geld besparen op boodschappen, u hoeft namelijk niet telkens nieuwe producten te kopen. Daarnaast bent u ervan verzekerd dat de gewassen vers zijn, de gewassen komen rechtstreeks van de plant naar uw maaltijden. Ten slotte zijn eigen gewassen vrij van chemische bestrijdingsmiddelen waardoor ze beter zijn voor uw gezondheid.
 

Bescherming

In een tuinkas zijn uw planten beschermd tegen weersinvloeden zoals hagel, onophoudelijk regenbuien en stevige windvlagen waardoor de overlevingskansen groter worden. Verder kunnen vorstgevoelige planten overwinteren in de kas doordat ze hier beschermd zijn tegen de stevige vorst. Niet alleen worden uw planten beschermd tegen verschillende weersinvloeden, ook zijn uw planten beschermd tegen schade van vogels en ongedierte.

Bovendien bent u zelf natuurlijk ook beschermd tegen verschillende weersinvloeden in de kas zodat u te allen tijden kunt tuinieren. Zelfs tijdens onophoudelijke regenbuien kunt u heerlijk aan de slag met uw planten. Bovendien is een tuinkas de ideale plek om even tot rust te komen. Door de geïsoleerde en windstille omgeving ontstaat al snel een aangename temperatuur in de kas. Verhuis uw tuinset naar de tuinkas en geniet al vroeg in het jaar van de warmte van de eerste zonnestralen, zelfs wanneer het buiten nog koud en guur is.
 

Invloed op het kweekproces

Door de gecontroleerde omstandigheden in een tuinkas kunt u invloed uitoefenen op het kweekproces van de planten. De meeste tuinkassen zijn voorzien van een of meerdere (dak) ramen welke voor de nodige beluchting zorgen. Middels de dakramen kunt u invloed uitoefenen op de temperatuur, maar ook op de luchtvochtigheid in de kas. U kunt deze ramen zelf openen en sluiten, maar u kunt ook automatische raamopeners installeren. Deze raamopeners reageren op temperatuurdalingen en stijgingen in de kas waardoor de ramen gesloten en geopend worden. Verder bepaald u zelf de hoeveelheid water en licht dat de planten in de tuinkas binnen krijgen.

De temperaturen kunnen in een tuinkas in de zomermaanden hoog oplopen. Hierdoor worden de mogelijkheden op het gebied van kweken groter. In deze gecontroleerde omgeving kunnen planten en bloemen groeien, die normaal in onze regio niet zouden overleven.

Bent u overtuigd van de voordelen van een tuinkas? Bekijk dan snel ons ruime assortiment aan tuinkassen!