Hoe bereid ik mijn moestuin voor?

Geschreven op maandag 05 februari

Vorig jaar bent u met veel plezier begonnen aan uw moestuin. Tot de vorst zijn intrede deed heeft u genoten van zelf verbouwde groenten of wellicht heeft u nu nog enkele wintergroenten in uw moestuin staan. Nu we aan de start van een nieuw groeiseizoen staan, is het belangrijk dat uw moestuin hierop wordt voorbereid.


Grond voorbereiden

De aarde begint nu langzaam te verwarmen, oogst dus nog uw wintergroenten nu zij nog lekker van smaak zijn. Zodra de vorst uit de grond is kunt u beginnen met de grond voorbereiden. Spitten en harken is het belangrijkste onderdeel van deze stap. Zeker in zware kleigronden heeft spitten een belangrijke rol om de aarde luchtiger te maken. Breek grote klonten aarde en hark de aarde geheel fijn. Tijdens het spitten en harken ruimt u uw moestuin direct op; ruim stronken op evenals zieke planten. Deze laatste kunnen een bron van bacteriën zijn; wat u niet in de buurt wilt van uw te kweken verse groenten!
 

Grond bewerken

De bodem van een moestuin kan behoorlijk uitgeput raken, alle planten nemen behoorlijk wat energie op uit de grond om te groeien en tot vruchtzetting te komen. Na het voorbereiden van de grond is het dan ook tijd om de grond te bewerken. Het bewerken van de grond doet u door compost en/of organische meststoffen toe te voegen aan de grond. Met een pH meter, meet u de zuurtegraad van de bodem. Afhankelijk van deze uitkomst voegt u kalk toe aan de grond. Let op; bemest en bekalk nooit tegelijk, er kunnen dan ammoniakgassen ontstaan die schadelijk zijn voor de gezondheid.
 

Wat is de ideale pH waarde voor een moestuin?

Er is geen ideale pH waarde aan te geven die standaard voor iedere moestuin geldt. Bijna altijd zal de grond wat te zuur zijn, dit komt onder andere door het regenwater. De meeste planten groeien goed bij een pH waarde tussen 5 en 7. Zuurminnende planten groeien het beste bij een pH waarde van 4-4,5. Daarnaast is de ideale pH waarde afhankelijk van de grond waar u op verbouwd. De ideale pH waarde voor uw moestuin bepaald u dus aan de hand van uw grondsoort in combinatie met de groenten die u wilt verbouwen; neem hierin een ideaal gemiddelde. In onderstaand schema ziet u de ideale zuurtegraad van bodemsoorten.
 

Grondsoort
PH-waarde
zandgrond 5,7 - 6,3
zand-leemgrond 6,3 - 7
leemgrond 7 - 7,6
kleigrond 7,5 - 8

 

Zaaibedden maken

Eventueel kunt u zaaibedden maken in uw moestuin, wanneer u deze afbakent met paadjes kunt u overal goed bij voor zaaien, verzorgen en oogsten. Met behulp van een folietunnel over de zaaibedden kan de grond onder de tunnel alvast opwarmen. U kunt hierdoor al 4 tot 6 weken eerder starten met het verbouwen van groenten onder de tunnel.
 

En nu zaaien?

Het is nu echt nog te koud buiten voor zaden om te ontkiemen. Kunt u niet meer wachten dan zijn er verschillende groentesoorten verkrijgbaar die alvast binnen of in verwarmde kas gekweekt kunnen gaan worden. Zo kun je alvast je gang gaan met bijvoorbeeld aubergines, erwtjes en sla.