Hoe krijg ik een mooie, groene en sterke grasmat?

Geschreven op woensdag 22 maart

Een gazon in de tuin is een bron van rust en is tevens heerlijk om op te liggen of te spelen. Een groen gazon geeft de tuin een mooie en natuurlijke uitstraling en het brengt direct een kleurrijke sfeer in uw tuin. Om de rustgevende sfeer en de kleurrijke uitstraling te behouden is een goede verzorging van het gazon noodzakelijk. In deze blog geven wij u enkele tips die helpen bij het krijgen en houden van een mooi, groen en sterk gazon.


Grasmaaien

De kwaliteit van het gazon verhoogt wanneer het regelmatig gemaaid wordt, grasmaaien stimuleert de aangroei van fijne grassoorten welke zich ontwikkelen tot een dik grastapijt. Verder krijgen mos en onkruid minder kans om te groeien wanneer het gazon regelmatig gemaaid wordt. Als u te lang wacht met maaien zal het gras een geelgroene uitstraling krijgen doordat de bodem te weinig licht ontvangt. Hoe vaak u moet maaien is afhankelijk van de tijd van het jaar en van de temperatuur.
 

Wanneer en hoe vaak het gazon maaien?

Het is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden maar de ideale maaiperiode loopt van maart tot oktober. In het voorjaar is één maal in de week maaien voldoende maar hoe warmer het wordt, hoe vaker het gras gemaaid moet worden. Wanneer de temperaturen stijgen zal ook het gras harder gaan groeien en in de maanden mei, juni en augustus mag het gras daarom twee maal in de week gemaaid worden. Stel de grasmaaier in op drie of twee centimeter wanneer u het gras gaat maaien. Maai het gras nooit te kort want dan heeft u meer kans op mos en onkruid. Bij extreme droogte kunt u het gazon beter iets langer laten, anders droogt de zode snel uit waardoor het gazon bruin zal kleuren. Bij hele felle zon kunt u beter in de avonduren uw gras maaien, dit voorkomt dat het pas gemaaide gras verbrand door de felle zon. Als de temperatuur onder de zes graden komt, kunt u stoppen met maaien. Bij deze temperatuur stopt het gras namelijk met groeien. Dit is vaak in de maand november. Grasmaaiers voor ieder gazon vind u onder de categorie grasmaaier.

  • Maai het gras van maart tot oktober
  • Maai het gras één of twee maal in de maand afhankelijk van het weer
  • Maai altijd als het gras droog is

Hoe kort maaien?

  • Maai een nieuw gazon zodra het 10 centimeter is op 6 à 7 centimeter
  • Maai sier- en schaduwgras op 2 centimeter
  • Maai speelgras op 4 à 5 centimeter
  • Maai nooit meer dan 1/3 van het gras af
  • Maai bij temperaturen boven de 25 graden minder kort

Opvangen of mulchen

Tijdens het grasmaaien kunt u ervoor kiezen om het gras op te vangen in een grasopvangzak of om het gras te mulchen. Als u het gras opvangt in een opvangzak kunt u het gebruiken in de composthoop samen met ander composteerbare materialen. Mulchen is een speciale manier van maaien die het gemaaide gras versnippert en over het gazon verspreid. De grassnippers voorzien het gazon van nieuwe voedingsstoffen en bedekken de bodem waardoor hij niet te snel uitdroogt in droge periodes.
 

Verticuteren

U kunt het gazon het best twee maal per jaar verticuteren, in de maanden maart en augustus. Door te verticuteren wordt de viltlaag en het mos van het gras verwijderd en worden wortels doorgesneden. Doordat de wortels van het mos worden afgesneden, heeft mos niet direct de kans om weer aan te groeien. Na een verticuteerbeurt kan het gras weer ademen en kan water weer bij de wortels van het gras komen. Na een goede verticuteerbeurt zal uw gazon eerder bruin dan groen zien, maar dit knapt na enkele dagen weer op. Goede verticuteermachines vind u onder de categorie verticuteren.