Hoe kan ik een vierkante meter moestuin aanleggen?

Geschreven op woensdag 22 maart

Zelfs wanneer u geen of een kleine tuin heeft kunt u uw eigen groenten en kruiden kweken; in een vierkante meter tuin! Een vierkante meter lijkt klein, maar biedt toch plaats aan verschillende groenten en kruiden die hier goed in kunnen groeien.


U kunt zelf kiezen hoeveel vakken u maakt in uw vierkante meter tuin maar let er wel op dat de vakken nooit kleiner zijn dan 30 bij 30 centimeter, de planten hebben wel wat ademruimte nodig. Groenten die snel en gemakkelijk groeien zijn rucola, spinazie, snij- en pluksla, radijzen, worteltjes, bonen en uien. Kruiden die gemakkelijk en snel groeien zijn peterselie, bieslook en koriander. Deze groenten kunt u eenvoudig kweken in uw eigen vierkante meter tuin maar het is natuurlijk vooral belangrijk dat u groenten en kruiden kiest die u en uw gezin lekker vinden!
 

Leerzaam en leuk voor de kinderen!

Een vierkante meter tuin is het ideale leerproces voor kinderen! De kinderen leren spelenderwijs hoe groenten en kruiden groeien en wat er bij de verzorging van planten komt kijken. Daarbij zullen de groenten natuurlijk een stuk lekkerder smaken wanneer de kinderen ze zelf hebben gekweekt.
 

Voordelen van eigen groenten en kruiden kweken

Het grootste voordeel van uw eigen groenten en kruiden kweken is dat u ze altijd binnen handbereik heeft. U kunt de lekkerste maaltijden bereiden met de groenten en kruiden uit eigen tuin en u hoeft hiervoor niet meer naar de supermarkt. Daarbij zijn de groenten en kruiden uit eigen tuin altijd vers, onbespoten en voordelig.
 

Hoe begin je een vierkante meter tuin?

  • Plaats de vierkante meter tuin op een zonnige plek.
  • Maak de ondergrond in de vierkante meter tuin goed los en onkruidvrij.
  • U kunt een vierkante meter tuin kant-en-klaar kopen, maar u kunt er ook een zelf maken met latten, schroeven en hoekstukken.
  • Vul de vierkante meter bak met potgrond en bedek de bovenste laag met zaaigrond. De zaden slaan in de zaaigrond beter aan door de fijne structuur.
  • Verdeel de vierkante meter bak in 9, 12 of 16 vlakken met latten of touwtjes en spijkers.
  • Zaai in ieder vakje uit de vierkante meter tuin één soort groenten of kruiden. Zaai de zaadjes zo diep als ze dik zijn.
  • Na het zaaien houdt u de grond goed vochtig met een gieter met een fijne broes. Een fijne broes is noodzakelijk omdat de zaadjes anders 'wegzwemmen'.

Met een vierkante meter tuin geniet u ieder moment van verse groenten en kruiden uit eigen tuin!