Hoe kan ik vogels voeren in de winter?

Geschreven op 03-11-2016 door *
Hoe kan ik vogels voeren in de winter?

Vogels spelen een belangrijke rol in uw tuin, daarom verdienen zij ook de beste zorgen om de winter succesvol door te komen. Tijdens de wintermaanden is het voor vogels vaak moeilijk om aan voedsel te komen doordat bessen verdwenen zijn of omdat bodemdiertjes te diep in de grond zijn gaan leven. Dit is het moment dat u ze te hulp kunt schieten!


Wat kan ik de vogels voeren?

Om de koude temperaturen te trotseren hebben de vogels in de winter voldoende reservestoffen nodig, deze halen zij uit het volgende vogelvoer:

 • Granen en zaden
  Zorg voor een rijk aanbod aan diverse soorten zaden en granen, zonnebloempitten zorgen bijvoorbeeld voor een sterk, dik en glanzend vedergestel. Verschillende zadenmengels zijn te koop bij dierenwinkels, tuincentra en supermarkten. Een goed mengsel bevat stukjes mais, kleine zaden, zonnebloempitten en stukjes pinda.
   
 • Fruitresten
  Heeft u fruitresten? Deze zullen met veel plezier gegeten worden door de vogels. Appels zijn een van de favorieten en zijn erg vitaminerijk. Geef grotere stukken fruit zodat de vogels er zelf stukjes vanaf kunnen pikken.
   
 • Vetbollen
  De vetstoffen in de bollen zorgen voor een goede weerstand en zijn erg energierijk. Een vetbol bestaat uit een zadenmengsel, gegoten in een hard soort vet. Als het te hard vriest kunnen vetbollen te hard worden, u kunt ze dan in stukken snijden en op een voederplank leggen.

Wanneer kan ik de vogels water geven?

Bij lichte vorst kunt u gerust wat water buiten zetten voor de vogels, hier wordt ook in gebadderd. Het water rolt van de ingevette veren van de vogels dus u hoeft niet bang te zijn dat de vleugels bevriezen. Bij strenge vorst kunt u beter geen water aanbieden, u kunt ijs vergruizen zodat de vogels de ijssplinters kunnen oppikken waardoor ze toch voorzien worden in de vochtbehoefte.
 

Waar kan ik de vogels voeren?

Het is belangrijk dat de vogels het voer gemakkelijk kunnen vinden en dat het niet opgegeten wordt door andere dieren. Plaats het vogelvoer dus ten eerste op een plaats waar geen katten in de buurt zijn. Een voederhokje of voederkastje is een perfecte plaats om (kleine) vogels te voeren, hier kunnen zij rustig en veilig eten en kunnen katten of andere dieren het voer niet weghalen.