Gerelateerde producten

Het nestkastje schoonmaken

Het nestkastje schoonmaken

Vogeltjes die vrolijk kwetteren in de tuin of die af en aan vliegen om hun kroost te voeren, wie geniet hier nou niet van? Om de kans te vergroten dat vogels uw tuin uitzoeken om te nestelen, kunnen er nestkastjes opgehangen worden. Vergeet alleen niet; waar geleefd wordt, zal het niet schoon blijven. Vogels zijn opgeruimde dieren en verblijven graag in een schoon nestkastje. Het schoonmaken van een nestkastje hoort dus bij het onderhoud van de tuin.


Een handje helpen?

Soms gebruiken vogels het nest voor meerdere legsels per seizoen. Over het algemeen twee maal, soms volgt er zelfs nog een derde legsel! Tijdens deze periode is het zaak het nestkastje te laten zoals de vogels het ingericht hebben. U kunt echter wel een handje helpen; helaas redden niet alle vogeltjes het in het nest. Check dus binnen één week ná uitvliegen het nestkastje. Ziet u een overleden jong, trek een latex handschoen aan en verwijder het jong uit het vogelhuisje. Zo krijgt ongedierte minder kans en kan het vogelpaar het nestkastje eventueel opnieuw gebruiken!
 

Wanneer maak ik het nestkastje schoon?

Een broedende vogel wilt u natuurlijk niet storen, dus in het voorjaar laat u het nestkastje lekker met rust. Het beste moment voor een grote schoonmaak is het najaar. Zorg dat het nestkastje schoon is vóór de winter, want vogels zoeken graag een warme slaapplaats voor de winter! September of oktober zijn dus de ideale maanden om het nestkastje van zijn plaats te halen.
 

Hoe maak ik het nestkastje schoon?

Heet water is het sleutelwoord. Schoonmaakmiddelen zijn onnodig, immers; heeft u al eens een vogel met bleekmiddel bezig gezien? Haal het nestkastje van zijn plek en giet er heet water in. Hierna kunt u het oude nest uit het nestkastje schudden. Hoewel een nestje er behoorlijk kunstig uit kan zien; in huis zetten is niet aan te raden, er kan heel wat ongedierte in zitten zoals luizen en vlooien. Met behulp van een borstel en heet water schrobt u het huisje schoon. Dat is alles, ooit eerder zo'n gemakkelijke logé gehad? Hang het schone nestkastje terug zodat de vogels weer op huizenjacht kunnen!