Gerelateerde producten

Heb jij al een aquarium in huis?

Geschreven op 26-07-2016 door *
Heb jij al een aquarium in huis?

Een aquarium is een gezellige en sfeervolle toevoeging in iedere ruimte. U kunt een aquarium geheel naar eigen smaak inrichten en deze eventueel regelmatig een nieuw uiterlijk geven. Maar waar dient u op te letten wanneer u een aquarium wil gaan aanschaffen?


De grootte van een aquarium

In principe geldt voor een aquarium: Hoe groter, hoe beter. Een groter aquarium biedt betere leefomstandigheden voor dieren en planten en op deze manier is de biologie in het aquarium eenvoudig in evenwicht te houden. Als richtlijn kunt u aanhouden dat één centimeter vis, 2 liter water nodig heeft. Laat u bij de aanschaf van vissen door de speciaalzaak adviseren op het gebied van de vissen, planten en omgeving. Als de grootte van het aquarium, de levende wezens en de beplanting optimaal op elkaar zijn afgestemd, ontstaat een goed functionerende biotoop met gezonde dieren waar u lang plezier van heeft.
 

Plaats van een aquarium

Wanneer u een aquarium wil aanschaffen dient u ook rekening te houden met de standplaats van het aquarium. Houd er rekening mee dat een gevuld aquarium een enorm gewicht met zich meebrengt. De belastbaarheid van de standplaats is dus van groot belang bij het kiezen van de standplaats. Het gewicht van een aquarium kunt u met de volgende formule eenvoudig berekenen: Hoogte x breedte x diepte in cm / 1000. Dit betreft het gewicht van het water in het aquarium, hier komt het gewicht van het aquarium nog bij, plus de inrichting en de techniek in het aquarium.

Bij het kiezen van een standplaats is ook belangrijk dat deze niet in direct zonlicht staat. Zonlicht stimuleert de groei van algen en dit dient voorkomen te worden. Daarnaast dienen de aquariumbewoners niet te veel aan trillingen blootgesteld te worden zoals deuren en doorgangen. Het is dus beter om het aquarium in de hoek van een kamer komt te staan. Ten slotte moeten warmtebronnen in de directe omgeving van het aquarium vermeden worden om grote temperatuurschommelingen te voorkomen.

Let er verder op dat er voldoende stroombronnen in de buurt zijn en dat er voldoende plaats is voor bijvoorbeeld waterverversing. Zorg er ook altijd voor dat het aquarium waterpas staat.