Welke afdekhoezen heb ik nodig geschikt?

Geschreven op dinsdag 29 juli

Afdekhoezen zijn erg handig om je kostbare tuinspullen mooi en schoon onder te bewaren. Uiteraard zit er wel verschil in de diverse afdekhoezen.


We dekken onze kostbare buitenaccessoires af om ervoor te zorgen dat ze niet gaan roesten, dat er geen lelijke plekken in ontstaan en dat het goedje mooi schoon blijft, zodat we onszelf niet uren aan een stuk bezig hoeven te houden met het schoonmaken ervan. Afdekhoezen zijn dus erg nuttig, maar niet elke afdekhoes is geschikt voor hetzelfde doel. Waar dien je rekening mee te houden met het aanschaffen van een afdekhoes? De verschillen van diverse afdekhoezen op een rij:
 

Waterafstotende afdekhoezen

De waterafstotende afdekhoezen zijn vaak gemaakt van polyethyleen. Deze polyethylene afdekhoes wordt ook wel dekzeil genoemd. Je gebruikt een dekzeil om zaken droog en schoon te houden. Zo wordt een dekzeil gebruikt bij verbouwingen, buitenfeestjes of zelfs om hooi droog te houden. Bijvoorbeeld een partytent is vaak gemaakt van dit ijzersterke polyethyleen. Polyethyleen wordt ook veelvuldig gebruikt voor de afdekhoezen van diverse zwembaden. Deze afdekhoezen hebben aan de onderzijde vaak een noppenstructuur, waardoor de warmte van een zwembad of jacuzzi niet verloren gaat.  Hoewel een dekzeil ervoor zorgt dat de boel droog en schoon blijft, ademt het matig. Daardoor kan er onder het doek verstikking plaatsvinden en dat komt de bescherming van diverse andere tuinartikelen niet ten goede.
 

Ademende afdekhoezen

Voor artikelen zoals tuinmeubilair, kussens, loungesets, parasols, barbecues en zelfs terrasverwarmers, heb je een ander soort afdekhoes nodig. Deze items zijn namelijk wél gevoelig voor vocht. Daarom zijn er ook afdekhoezen die gemaakt zijn van een hoogwaardig SFS-3 materiaal. Dit is een geweven textiel dat maar liefst drie verschillende lagen heeft. Het materiaal van dit type afdekhoes is waterdicht, maar het heeft een ademend membraam. Het water kan er niet doorheen, maar wel eruit als dat nodig is. Condenswater kan op deze manier eenvoudig de afdekhoes verlaten. Daardoor krijg je ook op je kussens geen vochtvlekken en gaan ze niet stinken. Ook je barbecue blijft net zo hard glimmen als het jaar ervoor. Dit allemaal dankzij deze revolutionaire SFS-3 afdekhoezen.
 

Universele afdekhoezen

Elk item in je tuin behoeft een eigen afdekhoes die speciaal voor dat item is ontwikkeld. Je kan begrijpen dat de vorm van een afdekhoes voor een terrasverwarmer er heel anders uitziet dan een afdekhoes voor je barbecue. Gelukkig denken ook grote fabrikanten van kostbare tuinartikelen, na over het onderhoud ervan. Zo heb je voor jouw type loungeset, of jouw type barbecue een bijpassende afdekhoes. Helaas gaat dit niet altijd op. Mocht er geen afdekhoes zijn voor hetgeen wat je in je tuin hebt staan, dan kan je altijd kiezen voor een universele afdekhoes. Zo is er een afdekhoes die universeel is voor alle type barbecues. Een andere universele afdekhoes speciaal om tuinstoelen mooi en schoon te houden, enzovoorts.
 

Uv werende afdekhoezen

Tegenwoordig zijn de meeste afdekhoezen UV werend, maar kijk hier voor de aanschaf altijd goed naar. Ook afdekhoezen vangen vaak veel zonlicht, waardoor de afdekhoes kan verkleuren. Buiten dat je er een lelijke afdekhoes aan overhoudt, kan het ook de kwaliteit doen verminderen. Zelfs die van een afdekzeil of van de hoogwaardige afdekhoezen.