Tuintips April - algemeen

Tuintips April - algemeen

De lente is eindelijk aangebroken, de tuin komt weer tot leven. U kunt weer gaan genieten van de volle bloei en de heerlijke geuren in de tuin. Vogels vliegen op neer naar hun nestjes en andere dieren worden weer wakker na hun winterslaap. Het tuinseizoen is begonnen en er is veel werk te doen! Lees in onze tuintips waar u zich de komende tijd mee kunt bezighouden.


Algemene tips:

 • Tuinmeubelen kunnen weer uit de schuur gehaald worden voor de heerlijke voorjaarsdagen
   
 • April is een goede maand om een composthoop te beginnen, een composthoop verkleint de afvalberg en levert u gratis compost op!
   
 • Altijd al een vijver willen aanleggen? April is de perfecte maand om een vijver aan te leggen. Zo heeft de vijver in de zomermaanden de tijd om een biologisch evenwicht op te bouwen.
   
 • Groene en glibberige aanslag op het terras zijn te verwijderen met een oud huismiddeltje. Los 5 eetlepels soda en 5 eetlepels zeep op in 10 liter water. Verdeel dit over het terras en laat het intrekken. Als het is ingetrokken kunt u met een harde bezem de tegels schoon schrobben, ook kunt u een tuinslang gebruiken om het weg te spuiten.
   
 • Heeft u nog een voorraad mezenbollen liggen? Onderzoek heeft aangetoond dat het bijvoeren van vogels in het voorjaar meer voordelen dan nadelen heeft. Vogels halen maar 20% van hun voeding van de mens, de rest halen zij gewoon uit de natuur. Ze worden niet zo erg verwend dat ze zich zelf niet meer zouden kunnen redden. Voeder ze dus gewoon op!
   
 • Bij warm weer zal de grond sneller uitdrogen. Bewater daarom uw grond en planten regelmatig. Bij erg warm weer is het verstandig om dit in de avond te doen, zodat de planten en bladeren niet verbranden.
   
 • Heeft u nog geen gazon in uw tuin? In april kunt u uw gazon gaan zaaien, let er dan wel op dat deze periode ook ideaal is voor onkruid en dat er nog kans is op grondvorst. Een groot voordeel van uw gazon zaaien in het voorjaar is dat het gras sneller zal groeien.
   
 • Laat planten en bomen die in de winter binnen hebben gestaan vast wennen aan de kou. Dit kun je doen door ze regelmatig buiten te zetten en ze 's nachts weer binnen te halen.

Wist je dat?

Brandnetels worden vaak weggehaald uit de tuin, maar eigenlijk zijn het hele nuttige planten. Vlinders leggen er eitjes op, je kunt er heerlijke thee van maken en ze houden bladluizen en witte vliegen weg. Wil je ze toch weghalen? Pluk ze dan na een regenbui, dan prikken ze minder.