Hoe moet ik mijn tuingereedschap onderhouden?

Geschreven op dinsdag 17 oktober

Voor veel mensen hoort onderhouden en schoonmaken van materialen niet bij de meest favorieten bezigheden. Toch levert het veel voordelen op wanneer je regelmatig tijd maakt om je tuingereedschap te onderhouden. Je hebt niet enkel langer plezier van je tuingereedschap, ook gaan de werkzaamheden makkelijker. Daarnaast worden planten niet beschadigd wanneer het tuingereedschap goed onderhouden is.


Wanneer mijn tuingereedschap onderhouden?

Als we onze materialen zo goed mogelijk willen gebruiken en zorgvuldig met onze planten willen omgaan, dan zou het tuingereedschap na ieder gebruik onderhouden moeten worden. Sterker nog, snoei gereedschap zou zelfs tussen twee verschillende planten schoongemaakt moeten worden. Zo voorkom je dat ziektes van planten overgedragen worden op andere planten. Heeft u geen zin om na ieder gebruik het tuingereedschap te onderhouden, zorg er dan in ieder geval eenmaal per seizoen voor dat al uw tuingereedschap goed gereinigd wordt. Zichtbare vervuiling dient u natuurlijk wel direct schoon te maken.
 

Hoe kan ik het best mijn tuingereedschap onderhouden?

Bij het onderhouden van tuingereedschap kunnen we spreken over de drie S-en: Schoonmaken, Smeren en Slijpen. Wanneer u deze drie S-en uitvoert kunt u veel langer van uw tuingereedschap genieten.
 

Tuingereedschap schoonmaken

Tuingereedschap onderhouden begint met de schoonmaak. Het liefst na ieder gebruik, maar in ieder geval op een aantal vaste momenten per jaar dient het tuingereedschap schoongemaakt te worden. Dit kan eenvoudig met een tuinslang of doekje, sop en (staal)borstel bij wat hardnekkiger vuil. Plakkend hars kan verwijderd worden met wat afwasmiddel of wasbenzine. Droog de materialen goed op voor ze weer opgeborgen worden zodat er geen roest ontstaat. Roestvorming is echter niet geheel te voorkomen. Wanneer u roest ontdekt aan uw tuingereedschap dan kunt u dit verwijderen met een staalborstel of schuurpapiertje.
 

Tuingereedschap slijpen

Na het schoonmaken gaat u verder met de tweede stap betreft tuingereedschap onderhouden; het slijpen. Snoei- en takkenscharen dienen goed scherp te zijn; het werk gaat makkelijker maar scherp materiaal is tevens beter voor de plant die beter zal herstellen van de snoei werkzaamheden. Het slijpen van uw tuingereedschap doet u met behulp van een slijpsteen of vijl. U haalt het gereedschap enkele keren langs de slijpsteen zodat het werkoppervlak weer scherp genoeg is voor de werkzaamheden. Denk verder dan enkel snoeischaren; ook een schep en schoffel kunnen een slijpbeurt gebruiken zodat u uw werkzaamheden beter kunt uitvoeren. Van sommige gereedschappen zijn de snijdende onderdelen tevens te vervangen wanneer deze bot zijn.
 

Tuingereedschap smeren

De laatste stap van tuingereedschap onderhouden is smeren. Is het gereedschap schoon én geslepen, dan kunt u het tuingereedschap smeren. Belangrijk hierbij is de houten stelen en handvatten niet te vergeten. Houten onderdelen smeert u dun in met lijnzaadolie zodat het hout niet uitdroogt en het gereedschap niet los gaat zitten aan de steel. Ook de overige onderdelen zijn te smeren met olie. Een dun laagje olie beschermt de materialen tegen vocht waardoor roest minder kans maakt. En druppeltje olie tussen bewegende delen van tuingereedschap zorgt ervoor dat het gereedschap soepel beweegt.
 

Tuingereedschap opbergen

Bij tuingereedschap onderhouden kunnen we ook wel stellen dat het veilig en netjes opbergen van het gereedschap bijdraagt aan een lange levensduur. Hang gereedschap voor voorkeur vrij van de grond in een droge ruimte zodat het minder kans maakt op roest. Scherpe onderdelen dekt u af met een hoes.

Gaat u zorgvuldig met uw tuingereedschap om en maakt u regelmatig tijd om uw tuingereedschap te onderhouden volgens de drie S-en dan kunt u gedurende lange tijd genieten van de werkzaamheden met uw scherpe, soepel werkende gereedschappen!