Gerelateerde producten

Tips voor het bewaren van zaden

Tips voor het bewaren van zaden

Het bewaren van zaden is eigenlijk alleen van toepassing wanneer je zelf zaden gaat oogsten. Wanneer je namelijk zaden koopt, komen de zaden natuurlijk in verpakking binnen. Er zijn wel wat belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden wanneer je zelf geoogste zaden wilt bewaren. In dit artikel leggen we de verschillende manieren van het bewaren van zaden uit en geven we per manier aan wat de voor- en nadelen zijn.


Zaden verzamelen

Voordat je zaden kunt bewaren moeten zaden eerst verzamelt worden. Zaden verzamelen klinkt eenvoudig maar het is nog best een karweitje. Om te beginnen is het moment van oogsten erg belangrijk. In de meeste gevallen rijpen de zaden onregelmatig, om deze reden is het vaak een tijdrovend klusje. Vaak is het zo dat je elke dag kijkt of er nog zaden zijn die je kunt oogsten. Je moet dus vaak zaden per stuk oogsten. Zaden verzamelen begint pas vanaf dat moment. Het is belangrijk dat je weet om welke plant het gaat, spreid daarom de zaadjes uit over een groot oppervlakte en leg er labels bij (met de naam van de desbetreffende plant erop geschreven). Op deze manier vergeet je niet om welke soort het gaat. Bekijk de zaden goed en maak ze 'schoon', verwijder beestjes en/of restjes aarde.
 

Zaden drogen

Vervolgens komt het belangrijkste onderdeel: het drogen van de zaden. Om zaden goed te kunnen bewaren moeten ze namelijk lang genoeg drogen. Leg de zaden niet in de zon maar op een plek in de schaduw die droog is. Het beste kun je dit dan ook binnen doen en niet buiten. De vocht mag er namelijk niet in trekken. Als de vocht erin trekt heb je namelijk kans dat de zaden gaan schimmelen en rotten. Hoe lang je de zaden het beste kunt laten drogen is afhankelijk van het soort en de omstandigheden. De regel die je het beste kan hanteren is: beter een week te lang dan een dag te kort! Te lang laten drogen kan namelijk nooit geen kwaad.
 

Zaden bewaren

Zaden bewaren kan op veel verschillende manieren. Allereerst zijn er wat richtlijnen voor het bewaren van zaden: zaden moet je altijd koel én donker bewaren. Vervolgens zijn er verschillende manieren om zaden te bewaren. Zaden bewaren kun je doen in papieren zakjes. Het nadeel hiervan is dat ze kunnen scheuren en dat als er een druppel vocht bij komt de zaden meteen vochtig worden en dus gaan schimmelen. Bovendien kun je er niet in kijken, soms is het namelijk handig om te kijken of de zaden er nog goed uit zien. Veel mensen zweren dan ook bij plastic zakjes. Ze zijn afsluitbaar en je kunt er doorheen kijken. Het nadeel van plastic zakjes is dat doordat het afsluitbaar is er bij teveel vocht het kan gaan condenseren. Zaden bewaren kan ook in doorzichtige glazen potjes (bijvoorbeeld een jam potje). Zaden zien er vaak leuk uit en zo kun je ze nog eens bekijken. Het enige nadeel is dat het veel ruimte inneemt en door de afgesloten ruimte kan het bij te veel vocht gaan condenseren waardoor de zaden kunnen schimmelen. Welke manier van zaden bewaren u het prettigste vindt is persoonlijk.