Gerelateerde producten

Waarom composteren?

Geschreven op 01-10-2014 door Remi van Buul
Waarom composteren?

Composteren is het proces van het recyclen van organische materie. Zelf compost maken kent een groot aantal voordelen.


  • Het bespaart een grote stroom aan afval.
  • Het verbetert de bodemstructuur van je tuin.
  • Je verreikt met composteren zeer goedkope meststof.
  • En niet onbelangrijk: dit alles kost je niet al te veel moeite!

We duiken wat dieper in de wereld van compost. Wat is compost, hoe ontstaat het en wat is het nut van composteren voor je tuin?
 

Wat is compost en hoe ontstaat het?

Compost is een bruine kruimelige substantie die verkregen is bij de afbraak van organisch materiaal met behulp van micro organismen. Micro organismen zitten in iedere tuin dus daar hoef je al niets aan te doen! De natuur doet haar werk. Groenafval uit de tuin, grasmaaisel, schillen van fruit en groenten (keukenafval) zijn allemaal te composteren. Compost kan gemaakt worden in een open composthoop, maar het is beter om dat te doen in een compostsilo. Bij composteren is het belangrijk dat er voldoende lucht bij het proces kan komen. Een compostsilo is er speciaal voor ontworpen en zorgt voor een ideale luchtdoorvoer. De bodemplaat van deze compostsilo is geperforeerd waardoor er gemakkelijk micro organismen in kunnen komen, die het proces in gang zetten. Compost maken doe je stapsgewijs. Na iedere laag groen afval leg je een dun laagje zogenaamd ‘bruin materiaal’. Dit bruine materiaal kunnen houtsnippers zijn, dorre bladeren of bijvoorbeeld stro. Laagje voor je laagje bouw je op, om vervolgens na een tijdje ( meestal 6 tot 9 maanden) het compost onder uit de compostsilo te kunnen halen. Goede compost stinkt niet en voelt lichtvochtig aan.
 

Het nut van composteren

Compost zorgt voor een goede bodemstructuur en het zit boordevol voeding. Het is simpelweg een hele goede meststof voor je tuin. Je geeft als het ware de eigen voedingsstoffen van planten terug aan de planten in je tuin, waardoor je zo je eigen kringloop creëert. Aangezien composteren niet heel erg tijd van ons vraagt, is het raadzaam om te beginnen met het maken van ons eigen compost. We hoeven zo minder dure mest te kopen en we beperken afval in de groencontainer. Uiteindelijk scheelt het allemaal wat in de portemonnee! Compostsilo’s zijn kant en klaar verkrijgbaar. Het compost is op deze manier mooi opgeborgen en de compostsilo biedt eveneens de ideale omstandigheden voor het composteerproces.
 

Welke compostsilo heb ik nodig?

Een compostsilo is er in veel verschillende vormen en maten. Belangrijk om te weten is dat het proces van composteren in een volle compostsilo beter werkt dan een halfvolle compostsilo. Vraag jezelf vóór de aanschaf van een compostsilo af hoe intensief jij met composteren bezig zal zijn. Het Compostvat eco king 600 liter is een voorbeeld voor een intensieve gebruiker. Je kunt jezelf als intensief beschouwen als je elke week een aantal emmertjes groen afval hebt. Zo niet dan zou een kleiner formaat zoals het Compostvat 220 liter zwart eerder volstaan. De beluchting van je compostsilo is erg belangrijk. Op de meeste compostsilo’s zijn er luchtroosters aangebracht. Voor de Eco king compostsilo’s  is een extra luchtrooster verkrijgbaar, om zo optimaal te kunnen composteren!