Tuintips Maart - het gazon

Tuintips Maart - het gazon

Bij een temperatuur hoger dan zes graden, zal het gras weer beginnen met groeien. En zoals u weet, heeft groeiend gras aandacht nodig. Wat kunt u in maart aan uw gazon gaan doen?


Hierbij enkele nuttige tips:

 • Verwijder met een hark de viltlaag van het gazon, door het harken wordt ook afgestorven gras en plantendelen verwijderd uit het gazon. Het gras krijgt nu weer de ruimte om te groeien.
   
 • U kunt gaan beginnen met verticuteren, door verticutering wordt het mos verwijderd uit het gazon maar het zorgt er ook voor dat het gazon niet verstikt.
   
 • Het is verstandig om het gazon te beluchten, dit kan gedaan worden met een grasprikker. Na het beluchten kan er een mengsel van zand en compost over het gazon gestrooid worden.
   
 • Het gras kan vanaf half maart gemaaid worden, let er wel op dat het de eerste keer nog niet helemaal kort gemaaid wordt (4-5 cm). Zorg er bij het maaien voor dat de messen van uw grasmaaier scherp zijn, dit zorgt voor een strakker resultaat.
   
 • Het gras kan weer bemest worden, ongeveer drie keer per jaar
   
 • Wilt u uw gazon gaan bemesten of wilt u kalk strooien? Doe dit dan net voor een aangekondigde regenbui, dan lossen de stoffen sneller op.

Wist je dat?

Wanneer de temperaturen flink zijn gestegen, is het beter om het gras eens per week een paar uur te sproeien, dan elke dag een kleine hoeveelheid. Door het gras elke keer een kleine hoeveelheid water te geven kan het gras 'lui' worden en wortelt het niet diep genoeg, de grasmat is dan minder sterk.