Tuintips Juli - het gazon

Tuintips Juli - het gazon

De vakantietijd is aangebroken, voor veel mensen begint nu de vakantie. Bedenk wel goed dat uw tuin juist deze maand ook extra aandacht nodig heeft, denk hierbij aan buren die af en toe langskomen of aan een sproei-installatie. Het gazon kan bij te weinig aandacht snel gaan verkleuren en er kunnen kale plekken ontstaan, het zou natuurlijk zonde zijn om dit na uw vakantie aan te treffen. Wanneer u goed bent voorbereid kunt u met een gerust hart thuiskomen van vakantie en weer direct genieten van de prachtig groene grasmat in uw tuin!


Hierbij enkele nuttige tips:

 • Juli is de beste maand om een grasmat te zaaien, dit resulteert in een harde, goede mat. Na twee weken ziet u het gazon mooi groen worden.
   
 • Blijf een bestaand gazon wekelijks maaien op een hoogte van 3-4 centimeter, wanneer het gras korter gemaaid wordt is de kans op felle verbranding groot.
   
 • Grasresten kunnen in de borders worden gestrooid, onkruid krijgt hierdoor minder kans om te groeien en ook houdt het de grond vochtig.
   
 • Het is verstandig om uw gazon in de vroege ochtend of in de namiddag te sproeien. Waterdruppels hebben de werking van een vergrootglas en zo kunnen er door de felle zon brandplekken in het gazon ontstaan, ook zal het water snel verdampen wanneer er midden op de dag gesproeid wordt.
   
 • Voor een mooi gazon is het verstandig om hem eens in de maand te bemesten, doe dit voor een aangekondigde regenbui zodat de mest goed in de bodem kan inwerken.
   
 • Let er wel op bij het bemesten dat het gras droog is, wanneer u de mest op nat gras verspreidt zal de mest aan de grassprietjes kleven en het vocht onttrekken, dit geeft geelkleuring.
   
 • Bij droge periodes heeft het gras water nodig, u kunt de sproeier gerust een tot twee uur aan laten staan.