Moestuin benodigdheden; Alles voor de moestuin

Moestuin benodigdheden; Alles voor de moestuin

Heb je een grote of een kleine tuin, of zelfs helemaal geen tuin, iedereen kan een moestuin beginnen. Door alle informatie op internet lijkt het alsof een moestuin beginnen en onderhouden heel veel werk is, terwijl het eigenlijk heel simpel is. In deze blog geven we je alle moestuin benodigdheden. Na het lezen van deze blog ben je klaar om een moestuin te starten en heb je alles voor de moestuin in huis.


Moestuin benodigdheden

Om een moestuin te beginnen in jouw tuin of op het balkon heb je eigenlijk niet eens zo heel veel nodig. Om te beginnen heb je natuurlijk een stuk grond nodig, dit kan in de tuin of je kunt een stuk grond huren. Wanneer je de moestuin niet in de grond wil beginnen of wanneer je geen tuin hebt kun je de moestuin starten in een aantal bakken of potten met potgrond. Maar wat zijn nog andere moestuin benodigdheden?

 • Aarde: De plantjes hebben de juiste grond nodig om goed te kunnen groeien. Het is voor de moestuin beter om tuinaarde of potgrond te gebruiken in plaats van zand. Tuinaarde en potgrond bevatten meer voedingsstoffen en hierdoor zullen de plantjes beter groeien.,
 • Zaaibakjes om te kiemen: Sommige groentesoorten moeten eerst 'kiemen', dit staat altijd op het zakje aangegeven. Deze zaadjes worden eerst gezaaid in een zaaibakje en worden op een warme en lichte plek in huis gezet. Wanneer de plantjes groot genoeg zijn kunnen ze naar buiten.
 • Zaadjes: Dit is helemaal aan jezelf, bedenk voor jezelf welke groente, fruit of kruiden jij graag vers uit de tuin eet.
 • Eventueel netten: De netten beschermen de (jonge) plantjes tegen vogels die graag komen eten uit de moestuin.

Nu gaan we verder met de volgende moestuin benodigdheden, dit is het moestuin gereedschap.
 

Moestuin gereedschap

Nu de basis moestuin benodigdheden in huis zijn gehaald is de volgende stap om te kijken naar het moestuin gereedschap. Om de moestuin goed te onderhouden heb je de volgende gereedschappen nodig:

 • Een spade: De spade is nodig om de aarde te woelen/spitten
 • Een schop: Voor het scheppen van grote stukken grond
 • Een hark of een schoffel: Hiermee verwijder je onkruid en het kan de grond fijn maken voor het inzaaien
 • Plantenschepje: Om zaden of plantjes te planten
 • Knielkussen: Zo voorkom je zere knieën tijdens het werken in de moestuin. Er zijn ook kweektafels te koop zodat je helemaal niet hoeft te bukken of knielen.
 • De juiste voeding voor de zaden
 • Gieter of tuinslang: Om de plantjes te bewateren

Alles voor de moestuin

Wanneer je een moestuin bent begonnen is het heel gemakkelijk om een composthoop te beginnen. Al het afval uit de moestuin wordt op de composthoop gegooid en dit levert weer gratis compost op die je kunt gebruiken in de moestuin.

Wanneer je alle moestuin benodigdheden in huis hebt gehaald staat niets meer in de weg om de moestuin te beginnen!