Gerelateerde producten

klimrekken: verschillen en toepassingen

Geschreven op 09-09-2014 door Remi van Buul
klimrekken: verschillen en toepassingen

Het klimrek is een ideaal hulpmiddel om verticaal tuinieren mogelijk te maken. Wanneer je een balkon of kleine tuin hebt, dan is verticaal tuinieren een handige oplossing. Klimrekken zijn in allerlei verschillende materialen en vormen verkrijgbaar.


Klimrekken veranderen het aanzicht van je tuin en daarom is het belangrijk dat je het juiste materiaal en de juiste vorm kiest die past bij je tuin en die past op de plek waar je het klimrek wilt ophangen. Er zijn klimrekken voor tegen een muur of schutting, maar ook de regenpijp kunnen we mooi verstoppen met behulp van een klimrek,  waar dan weer een mooie rozenplant of clematis de regenpijp letterlijk kan verbloemen!


Klimrek vormen

De vorm van het klimrek is zeer bepalend voor de uitstraling van je tuin of balkon. De moderne tuin behoeft vaak een rechthoekig klimrek, terwijl de V-vorm of waaiervorm het goed doet in een klassieke tuin. Buiten dat is je eigen smaak natuurlijk van doorslaggevende aard. Klimrekken zijn voornamelijk functioneel en niet per definitie mooi te noemen. Daarom zijn er ook klimrekken die met een mooi boogje aan de buitenste pinnen zijn afgewerkt. Deze sierlijke klimrekken zijn naast hun functionaliteit ook nog eens mooi om naar te kijken. Een regenpijp klimrek is met zijn halve cilinder vorm een prima klimrek om een lompe regenpijp mee te camoufleren. Het klimrek is gemakkelijk over de pijp te monteren door zijn voorgevormde vorm. Houd altijd rekening met de mazen van het klimrek. Stalen klimrekken zijn vaak gelast en daardoor zijn de rechthoekige mazen niet te verzetten. De houten en kunststoffen klimrekken hebben vaak ruitvormige mazen en zijn in een soort harmonica systeem te verstellen. Op die manier kun je het klimrek op een voor jou gewenste lengte en breedte maat zetten.


Klimrek materialen

Niet alleen vorm maar ook materiaal is belangrijk voor de keuze van je klimrek. Er zijn verschillende materialen voor klimrekken:

  • Kunststof
  • Roestvrij staal (RVS)
  • Hout
  • Bamboe

Een houten of bamboe klimrek geeft vaak een warme sfeer in je tuin of op je balkon, terwijl de stalen klimrekken ervoor zorgen dat je tuin er strakker bij komt te liggen. De kunststoffen klimrekken zijn vaak wat goedkoper in aanschaf en ook fijn: onderhoudsarm. De houten, bamboe en kunststoffen klimrekken zijn in breedte en lengte  door een harmonica systeem te verstellen, de gelaste roestvrijstalen klimrekken daarentegen niet. Ook de kleur van een klimrek kan een bepalend accent in de tuin of op het balkon zijn. Kijk van te voren altijd goed of de kleur van het klimrek matcht met de kleuren van je muur, schutting, tuin of je balkon. Dit zal de tuin of het balkon wat meer rust geven en het klimrek minder doen opvallen. 


Bijzondere toebehoren en toepassingen

Voor de metalen klimrekken zijn er ook plantenpotjes te verkrijgen die je zo aan het klimrek kan hangen. Deze manier van verticaal tuinieren geeft je tuin of balkon een driedimensionale beleving. Voornamelijk op een balkon waar de ruimte beperkt is, bieden de klimrekbloempotjes een uitkomst voor wat extra groen. Ook bijvoorbeeld het bamboe klimrek Eiffeltoren is een handig klimrek om in een plantenbak te plaatsen.  De plant zal in alle rust kunnen opgroeien door dit bijzondere klimrek.