Gerelateerde producten

Waarom zou ik een moestuin beginnen?

Geschreven op 01-10-2014 door *Remi van Buul
Waarom zou ik een moestuin beginnen?

De moestuin is een hot item. Zelf fruit en groente kweken is razend populair aan het worden. Naast de heerlijk biologisch verkregen groente en fruit is het namelijk ook gewoon een hele leuke bezigheid voor in je vrije tijd.


Moestuinen vergen, uiteraard afhankelijk van de omvang, behoorlijk wat werk. De groentetuin is echter niet alleen weggelegd voor de rasechte tuinliefhebbers. Ook op kleine schaal kun je groente verbouwen; zelfs op het balkon van je appartement bijvoorbeeld.
 

Waarom een moestuin beginnen?

We zijn met z’n allen steeds meer en meer bezig met gezond leven. Daaronder verstaan we: veel sporten en gezond eten. Een moestuin past erg goed bij dit laatste. Zelf groente kweken is gezond en de producten smaken vaak beter dan die uitgedroogde handel in supermarkten. Het creëren van een eigen moestuin kent vele voordelen:

  • Het is gezonder dan de met gif bespoten groente en fruit uit de supermarkt
  • Je groente uit je groentetuin is altijd vers
  • Je bepaalt zelf de variëteit van de producten
  • Het scheelt in de portemonnee (zeker als je het overschot ruilt met mensen om je heen)
  • Buiten werken in de moestuin is ook gezond!
  • Je leert wat meer over voedsel
  • De groentetuin is ook een erg leuke bezigheid voor kinderen

Nadeel:

  • Het kost veel vrije tijd (maar het is weer direct een voordeel als je er plezier in hebt!)
     

Zelf groente kweken

In de groentetuin kun je alles zetten wat je maar wilt. Een grotere moestuin biedt meer mogelijkheden, maar ook in de kleinere groentetuin kun je goed gevarieerd zelf groente kweken op kleine schaal. Voorbeelden van veel gebruikte groente soorten in de groentetuin: tomaten, komkommers, aubergines, bonen, diverse soorten kool, diverse tuinkruiden, sla, bieten, maar ook asperges, witlof, prei, spruiten, etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het zelf kweken. Het is maar net waar je eigen voorkeur naar uitgaat en wat je graag op je bord zou willen hebben.
 

Kassen voor in of bij de moestuin

Wil je ook nog buiten het seizoen om zelf groente kweken? Dan is het raadzaam om een broei- of foliekas aan te schaffen. Broeikassen en foliekassen beschermen groente en fruit tegen diverse weersinvloeden. Bovendien houden zij het ongedierte op afstand, zodat de producten in je moestuin niet bederven of aangevreten worden. Een broeikas of foliekas is een waardige toevoeging aan je moestuin. Heb je echter geen ruimte voor een moestuin, maar wil je wel zelf groente kweken? (hetzij op kleine schaal). Dan zou je bijvoorbeeld eens kunnen kijken naar de houten broeikassen. In deze karakteristieke kleine kassen kun je makkelijk een aantal groente kweken, zodat ook jij verse groente uit je groentetuin op je bord hebt liggen tijdens de hoofdmaaltijd. Zelf groente kweken is voor jong en oud een zeer gezonde en verstandige bezigheid en ook nog eens erg leuk om te doen. Dus laten we met z’n allen eens een goed voornemen maken voor het nieuwe jaar, zodat we allemaal op 31 december kunnen zeggen: ”ik ga dit jaar een moestuin aanleggen”
Ik zeg doen!