Gerelateerde producten

De taxus snoeien en bemesten

Geschreven op 29-07-2014 door Remi van Buul
De taxus snoeien en bemesten

De taxus, een prominent lid van de coniferenfamilie, is een veelgebruikte plant die vaak in haagvorm wordt toegepast. Al vanaf het moment van het aanplanten, moet je beginnen met snoeien van je taxus. Voor veel mensen is de taxus snoeien een angstig moment, vooral wanneer de taxus nog klein en kwetsbaar is.


Toch moet deze angst even aan de kant worden gezet, want vroegtijdig je taxus snoeien zorgt voor een veel dichtere, mooie groene haag. De taxus is een plant die erg langzaam groeit waardoor deze veel vertakkingen heeft. Hoe vaker je de haag snoeit des te meer vertakkingen dit zal opleveren. Dit zorgt uiteindelijk voor een optimale privacy in je tuin.
 

Hoe moet ik mijn taxus snoeien?

Om te beginnen moeten we weten wanneer we de taxus mogen snoeien. Dat moment ligt vrij voor de hand. Je kan je taxus snoeien op het moment dat de vorst is verdwenen. Vanaf half maart tot half oktober mag de taxushaag uitgebreid gesnoeid worden. Vaak is één keer snoeien in het voorjaar al voldoende, maar meer snoeien is beter voor de dichtheid van de haag. De plant is op elke diepte in te knippen, maar het mooiste is om wat groene bedekking over te laten. Dan zal je zien dat de nieuwe afgeknipte uiteinden mooi gaan vertakken, waardoor het een hele dichte haag oplevert. Knip je taxus altijd met een scherpe heggenschaar of een elektrische heggenschaar met zelf slijpende messen. Je  taxushaag kan je zonder problemen in een bepaalde vorm knippen. Het liefst een klein beetje schuin omhoog, zodat het zonlicht ook de onderkant van de taxushaag kan bereiken. Dit bevordert de gelijkmatige groei van je taxus. Doordat de taxus zo eenvoudig te knippen is, zie je deze plant vaak terug in de klassieke tuinen. Daar worden dan allerlei diervormen in de taxus geknipt. Wist je trouwens dat de taxus wel 1000 jaar kan worden en tot wel 40 meter in hoogte kan groeien?
 

Taxus haag onderhouden

Direct na het snoeien hebben we nog een zeer belangrijke taak die helaas te vaak vergeten wordt: het bemesten van onze taxushaag. Bij voorkeur dien je de taxushaag tweemaal per jaar te bemesten. De eerste keer in maart of april en de tweede eind juni of het begin van juli. Dit zijn namelijk de grootste groeiperioden van de taxushaag. Het bemesten van je taxus doe je met een speciaal daarvoor samengestelde organische meststof. Vaak is dit dezelfde meststof die gebruikt wordt voor het bemesten van de buxus. Overigens geldt ook voor de buxushaag dat het zich goed laat snoeien.
 

Het snoeisel van de taxus

De taxus is een giftige plant dus was altijd goed je handen als je in aanraking bent gekomen met een taxushaag. Het snoeisel van de taxus kan je gratis inleveren. Van dit snoeisel worden namelijk medicijnen tegen kanker gemaakt. Daarmee is deze haag niet alleen heel mooi om te zien, maar kan het ook nog eens van levensreddend belang zijn dat jij op die bewuste zaterdagmiddag het besluit nam om te beginnen met het snoeien van je taxus!