De juiste verzorging van de kerstboom

De juiste verzorging van de kerstboom

Het einde van het jaar nadert en in veel huizen wordt de kerstboom opgezet, heeft u hem al in huis? Bij het opzetten van een kerstboom is het goed om met een aantal factoren rekening te houden. Net als alle andere planten en bomen heeft een kerstboom de juiste voorbereiding en verzorging nodig om mooi te blijven. De volgende vier tips zullen u helpen om de kerstboom zo lang mogelijk mooi te houden tijdens de kerstperiode.


Koop een verse kerstboom

Bij de aanschaf van een kerstboom dient u er op te letten dat de boom vers is, als een kerstboom niet vers is gaat hij het namelijk erg moeilijk krijgen bij u thuis en zal hij veel naalden verliezen. Om te testen of een boom vers is dient u hem op en neer te schudden, wanneer de boom weinig naalden verliest is hij vers. Een andere test is om met uw vingers langs een takje te gaan, tegen de richting van de naalden in, als de naalden blijven zitten is de boom vers
 

Laat de kerstboom acclimatiseren

Wanneer u de kerstboom uit een veld of buitenplaats heeft gehaald heeft de boom even tijd nodig om te wennen. Als u dit niet doet moet de boom zich plotseling aanpassen aan een temperatuurverschil van 20 graden of meer, dit zal de boom niet ten goede komen. Laat hem een dag of langer wennen aan een warmere temperatuur door hem bijvoorbeeld in een koele garage of schuur te zetten, hierna kunt u hem naar binnen verplaatsen. Zo zal de boom veel minder naalden verliezen.
 

Plaats de boom op de juiste plaats in huis

Ook de standplaats van de boom heeft invloed op de conditie van de boom. Het is belangrijk dat de boom niet te dicht bij de verwarming of de verlichting geplaatst wordt, deze twee factoren laten de boom namelijk snel uitdrogen waardoor de kans op naalduitval groter wordt. Ook te veel tocht langs de boom kan ervoor zorgen dat de boom uitgedroogd raakt. Probeer ten slotte de luchtvochtigheid van de kamer op peil te houden, droge lucht zal ook leiden tot naaldverlies van de boom. De beste plek voor een kerstboom is op een lichte plaats, waar geen directe zonnestralen op schijnen.
 

Plaats de kerstboom in de juiste pot

De pot waar u de kerstboom in plaatst speelt ook een grote rol bij het op peil houden van de conditie van de boom. De pot moet aan de onderkant voorzien zijn van gaten, zodat een teveel aan water kan weglopen. Verder is het belangrijk dat de pot groot genoeg is, zodat er rondom de potkluit nog ruimte over is, hier kunt u extra grond in aanbrengen. Zodra de kerstboom in de pot staat kunt u hem enkele liters water geven, tijdens de kerstperiode heeft de kerstboom zo'n halve tot hele liter water per dag nodig.

Mocht de boom toch naalden verliezen hoeft u zich geen zorgen te maken, dit is normaal. Ook gezonde bomen in de buitenlucht laten dagelijks een aantal naalden los. Geniet van de heerlijke decembermaand en uw prachtige kerstboom met deze handige tips!