Gerelateerde producten

Bemesten, potgrond en verzorgen van binnenplanten

Geschreven op 01-10-2014 door Remi van Buul
Bemesten, potgrond en verzorgen van binnenplanten

Het bemesten van binnenplanten is iets dat we nog wel eens willen vergeten. Toch is dit zeker niet onbelangrijk. Op het moment dat de herfst weer begint zullen we vaker binnen zitten en dan is het wel zo prettig als we kunnen genieten van mooie binnenplanten.


Naast veel licht en water is het, voor langdurig behoud van gezonde binnenplanten, raadzaam om eens in de zoveel tijd goed te bemesten. Gezonde potgrond en frisse voedingsstoffen voor de binnenplanten zijn namelijk belangrijke groeivoorwaarden.
 

Potgrond voor binnenplanten

Een goede basis voor binnenplanten begint bij de bodem. Hierbij kan je gebruik maken van universele potgrond. Deze is zowel voor buiten- als binnenplanten te gebruiken. De werking van deze potgrond is ongeveer 100 dagen. Na deze dagen zijn de meeste voedingstoffen in de potgrond reeds door de plant opgenomen. Dat betekent dat het aan te raden is om minimaal 3 keer per jaar de potgrond te vervangen voor nieuwe. Zo kunnen de binnenplanten het hele jaar door verse voedingstoffen tot hen nemen. Zo houd je de plant gezond en sterk.
 

Binnenplanten bemesten

De mest die je kunt gebruiken bij het bemesten van binnenplanten is logischerwijs afhankelijk van de plant zelf. Je kan voor elke kamerplant dezelfde mest gebruiken, maar er is ook mest verkrijgbaar voor elk type plant afzonderlijk. Zo is het voor bijvoorbeeld potrozen en bloemen aanbevolen om speciale Organische meststof voor rozen en bloemen als bijmesting te gebruiken. De extra fosfor en kalium in deze specifieke mest zorgt voor langdurige bloei en intense kleuren van de bloemen. Let wel goed op de dosering, want een overdosis mest is fataal voor veel bloemen en planten! Binnenplanten kan je het beste regelmatig bemesten met Universele vloeibare meststof voor planten.
 

De orchidee verzorgen

De orchidee wordt vaak als een van de meest complexe binnenplanten beschouwd om te verzorgen. Toch is deze plant erg populair vanwege hun uitzonderlijke schoonheid. Je orchidee verzorgen is belangrijk om deze schoonheid lang vast te kunnen houden. De orchidee houdt van veel licht. Let er echter wel op dat je de orchidee niet in volle zon neerzet, want bladeren kunnen verbranden door te fel zonlicht. Orchideeën houden erg van warmte. Het liefst meer dan 20 graden Celsius. Ook een hoge luchtvochtigheid (van meer dan 65%) draagt bij aan het welzijn van de orchidee. Geef deze binnenplanten regelmatig water, maar zorg er meteen voor dat het water niet te koud is. Dat kan namelijk bladvergeling veroorzaken en dat willen we natuurlijk niet hebben. Het water dat je toevoegt moet zo rond kamertemperatuur zijn. Ook voor de orchidee is bemesten aan te raden. Gebruik bij voorkeur een zachte meststof. Een orchidee in volle bloei mag iedere week bijbemest worden. Ook verpotten kan de orchidee een opkikker geven. Raadzaam is om eens in het jaar de orchidee te verpotten. Gebruik vervolgens weer universele potgrond, zodat de orchidee weer frisse voedingsstoffen tot zich kan nemen. Op deze manier heb je langdurig plezier van je orchidee en/of andere binnenplanten!